Potrivit publicatiei Nature, in articolul respectiv, Churchill isi construieste ideile despre viata extraterestra pe principiul lui Copernic - Terra nu este unica, ea nu joaca un rol aparte in existenta Universului. Mario Livio, astrofizician de la Institutul telescopului special din Baltimore, Churchill a fost mereu atras de stiinta, citind in mod regulat tratete de specialitate si publicand, in anii de tinerete, cateva lucrari de factura stiintifica.

Ulterior, el a anticipat descoperirea reactiei termonucleare, subliniind importanta ei pentru dezvoltarea omenirii. De altfel, Churchill a fost primul premier britanic care a avut un consilier pe stiinta. Dar ce l-a determinat pe Churchill sa scrie un astfel de articol intr-o perioada atat de grea? Poate pentru ca in 1938, posturile de radio britanice si americane au inceput sa trasmita versiunea radiofonica a renumitului roman "Razboiul lumilor", a lui H. G. Wells, scris in 1898, a apreciat Livio.

Sau poate a decis sa prezinte propriul lui raspuns la intrebarea daca suntem singuri in Univers, pentru a-si pastra renumele de iubitor al stiintei, a continua expertul. Dupa toate probabilitatile, articolul ar fi trebuit sa apara intr-una dintre publicatiile periodice pentru care Churchill scria, de regula. Manuscrisul a fost incredintat lui Emery Reves, care nici nu l-a publicat, dar nici nu a povestit nimanui despre el.

In articolul sau, Churchill afirma, printre altele, ca viata in Sistemul solar ar mai putea exista pe Venus si Marte, in alte regiuni fiind prea cald, pe Mercur, spre exemplu, sau prea frig, dincolo de orbita Planetei rosii. De asemenea, el considera posibila calatoria pe Luna, Venus si Marte. In ceea ce priveste zborurile interstelare, Churchill le considera un obiectiv dificil de atins din cauza complexitatii sistemelor de comunicatii.

In opinia lui Churchill, o  parte dintre planetele galaxiei noastre intra intr-o "zona e vietii", intrunind, la suprafata conditii optime aparitiei unor forme primitive de viata. "Avand in vedere numarul mare de galaxii unde traiesc miliarde de stele, exista foarte mari sancele ca in Univers sa existe destule planete optime vietii. Nu sunt inclinat sa cred ca noi suntem varful evolutiei cosmice si ca numai pe Pamant sunt fiinte vii, inteligente", concluzioneaza Churchill in articolul sau.