Într-un articol publicat în cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta, fostul președinte, astăzi în vârstă de 83 de ani, deplânge criza ucraineană care a dus la sancțiuni economice împotriva Rusiei, dar și întreruperea cooperării în mai multe domenii vitale, precum lupta împotriva terorismului, schimbările climatice sau gestionarea epidemiilor.

'Trebuie să dezghețăm de urgență relațiile', scrie Gorbaciov, artizanul politicii de deschidere a URSS în anii '80. 'Fac apel la liderii Rusiei și SUA să reflecteze la organizarea unui summit cu un larg program de discuții, fără condiții prealabile', lansează Mihail Gorbaciov, adăugând că propune 'ca un summit similar să aibă loc și între Rusia și Uniunea Europeană'.

Fostul lider sovietic mai scrie că Moscova și occidentalii trebuie să discute 'tot spectrul de probleme și relații', subliniind în continuare 'responsabilitatea specială' a Rusiei și SUA. 'Atunci când Rusia și SUA se îndepărtează de această responsabilitate, lumea se confruntă cu grave consecințe', afirmă el.

Referindu-se la situația din Ucraina, Mihail Gorbaciov consideră că atât armata ucraineană, cât și separatiștii din estul țării încalcă regimul de încetare a focului și că ambele părți 'sunt vinovate de utilizarea unor tipuri de arme deosebit de periculoase' și de nerespectarea drepturilor omului.

În ceea ce privește anexarea Crimeii la Rusia, de amintit că fostul lider sovietic a susținut demersul Moscovei, în luna noiembrie declarând că Occidentul 's-a împăcat' cu ideea intrării peninsulei în componența Federației Ruse. 'Crimeea nu poate fi ruptă de Rusia', pentru că este 'copilul ei', afirma Mihail Gorbaciov, relateaza Agerpres in pagina electronica.