Potrivit autorităţilor fiscale din India, Nokia trebuie să plătească taxe de aproape 40 de miliarde de rupii (635 milioane de dolari), potrivit Wall Street Journal. Activele Nokia India au fost puse sub sechestru miercuri, a anunţat grupul printr-un comunicat de presă. Instanţa a ridicat ulterior sechestrul de pe conturile bancare, însă acesta a rămas valabil pentru activele imobilizate, precum fabrici şi alte facilităţi.

"Am mers în instanţă şi am primit un verdict favorabil joi - deblocarea conturilor", a declarat un purtător de cuvânt al Nokia, fără furnizeze informaţii suplimentare. Sechestrul pus pe activele imobilizate ale Nokia ar putea complica vânzarea diviziei de telefoane mobile a Nokia către Microsoft. Fabrica de telefoane deţinută în statul indian Tamil Nadu este una dintre cele mai mari din lume.

Purtătorul de cuvânt al Nokia a declarat că grupul are suficiente active în India pentru a asigura plata taxelor, iar informaţiile vor fi transmise autorităţilor pentru a calma temerile acestora. Activele sub sechestru includ şi facilităţi care ar trebui să fie incluse în tranzacţia cu Microsoft. Cele două părţi au anunţat la începutul lunii septembrie un acord prin care Microsoft preia operaţiunile de telefoane mobile ale Nokia pentru 5,44 miliarde de euro.

Măsura extremă luată de autorităţile din India nu va afecta semnificativ tranzacţia cu Microsoft, afirmă analiştii. Operaţiunile din India reprezintă doar o mică parte a înţelegerii. "Activele din India sunt de importanţă foarte redusă pentru Microsoft la acest moment. (...) Vor prelua activele puse sub sechestru sau vor continua tranzacţia fără acestea şi vor aştepta ulterior o clarificare", a declarat Pierre Ferragu, de la firma Sanford C. Bernstein.

Problemele fiscale ale Nokia vin în contextul eforturilor autorităţilor din India de a convinge şi alte companii să investească în ţară. Investiţiile străine directe au scăzut, iar avansul economic a încetinit în ultimii ani, după ce companiile străine şi locale şi-au pierdut încrederea în autorităţi. India deschide tot mai multe investigaţii de evaziune fiscală vizând companii străine şi locale, afirmă analiştii, în încercarea de a menţine încasările din taxe, afectate de încetinirea economică.

Companii printre care Vodafone, Cadbury şi Royal Dutch Shell au primit notificări privind plata unor taxe suplimentare, pentru că ar fi subevaluat tranzacţii variind de la transferuri de acţini la vânzarea de autovehicule. BMW şi General Electric au fost, de asemenea, anunţate că au de plătit taxe din anii trecuţi. Toate companiile au contestat cererile autorităţilor fiscale.  India este una dintre pieţele importante ale Nokia, pe locul al doilea în rândul ţărilor după veniturile generate, după China, mentioneaza Mediafax.