Ultimele evenimente insa au avut darul de a spulbera aceasta convingere. Numerosi experti afirma ca dezvoltarea verginoasa a Indiei a fost amanata pentru ani, daca nu chiar pentru decenii. Sfarsitul verii s-a dovedit pentru India unul absolut nefericit, Banca centrala fiind obligata, pe fondul nelinistii care a cuprins piata autohtona, sa intervina, anuntand o infuzie de lichiditati in sistemul bancar.

De la inceputul saptamanii, valorile bancare care sustin principalul indice al Bursei din Bombay a pierdut aproape 6%. Rupia, moneda nationala, a afisat, la randul ei, cel mai puternic rit de depreciere dintre marile valute asiatice de la inceputul acestui an (-17%). Interventia Bancii centrale a mai calmat spiritele, dar specialistii afirma ca efectul nu va fi unul de durata. Ce anume a determinat aceasta rasturnare de situatie? Exista mai multi factori, printre care:

• O crestere economica in berna (5% pentru anul bugetar 2012/2013, cea mai slaba performanta din ultimul deceniu);

• Reformele economice au fost, practic, inghetate, guvernul optand in favoarea stoparii tuturor masurilor inaintea alegerilor generale din primavara anuui viitor;

• O coruptie endemica;

• Un deficit de plati curente in plina ascensiune.