În conditiile in care preţul titeiului evoluează la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, companiile din industria de petrol şi gaze au nevoie de 500 de miliarde de dolari pentru a-şi onora obligatiunile financiare fata de creditori, iar unele dintre cele ar putea să nu supravieţuiască, scrie Bloomberg intr-un comentariu pe aceasta tema.

Conform calculelor agentiei, volumul obligaţiunilor cu un randament de peste 10% (un semnal de pericol) emise de companiile de petrol şi gaze s-a triplat în ultimul an, iar 168 de firme din America de Nord, Europa şi Asia trebuie sa ramburseze astfel de instrumente financiare. In plus, raportul dintre datorii nete şi câştiguri a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Kimberley Wood, partener la firma Norton Rose Fulbright LLP, este de parere ca, dacă barilul de petrol rămâne în jurul valorii de 40 de dolari, impactul asupra industriei petroliere ar putea fi unul profund, modificand, practic, imaginea de ansamblul a industriei petroliere, precum si structura ei. In opinia analistului, mentinerea pietei la nivelul actual va antrena, cu siguranta, un val de falimente in domeniu. Joi dimineaţa barilul de ţiţei West Texas Intermediate era cotat la 39,47 de dolari.

Potrivit BMI Research, rambursările de datorii vor creşte până la finele acestui deceniu în condiţiile în care numai în acest an vor ajunge la maturitate datorii de 72 miliarde de dolari, urmate de 85 de miliarde de dolari în 2016 şi 129 miliarde în 2017. În total, obligaţiuni şi împrumuturi în valoare de 550 miliarde de dolari trebuie rambursate în următorii cinci ani. Din datoriile care trebuie rambursate în 2015, companiile petroliere americane sunt responsabile pentru 20%, urmate de companiile chineze cu 12% şi producătorii britanici cu 9%.

În SUA, numărul obligaţiunilor cu randamente mai mari de 10% a crescut de peste patru ori până la 80 în ultimul an. De asemenea, un număr de 26 de companii petroliere din Europa au bonduri din această categorie, inclusiv Gulf Keystone Petroleum Ltd. şi Enquest Plc. Scăderea preţurilor la ţiţei duce la diminuarea valorii rezervelor de petrol şi la reducerea puterii companiilor de a se împrumuta, într-un moment în care cresc presiunile pentru a înlocui câmpurile petrolifere epuizate.

'Există unele credite care pur şi simplu nu vor putea fi refinanţate sau rostogolite şi companiilor ar putea fi nevoite să strângă noi fonduri. Întrebarea este vor putea să facă acest lucru la nivelele actuale?', avertizează Eirik Rohmesmo, analist Clarksons Platou Securities AS.