„Snowden detine o cantitate suficienta de informatii pentru ca intr-o singura secunda sa faca atata rau administratiei americane, cum nimeni nu a mai reusit pana acum”, a spus Greenwald, intr-un interviu acordat publicatiei argentiniene, Nacion. Potrivit spuselor sale, inainte de a fugi la Hong Kong, fostul consultant al Agentiei de securitate nationala a SUA (NSA) a avut grija sa-si ascunda informatiile obtinute in locuri secrete din intreaga lume.

„Guvernul SUA ar trebui sa se roage in fiecare zi ca Snowden sa nu pateasca nimic. In caz contrar, intregul bagaj de date va ajunge in presa si la opinia publica de pretutindeni, iar pentru Statele Unite asta ar insemna un cosmar dintre cele mai negre posibile”, a adaugat jurnalistul. Printre altele, a mentionat el fara a intra in explicatii suplimentare, exista o descriere detaliata a modului cum functioneaza sistemul computerizat care permite serviciilor speciale americane sa intre in posesia datelor electronice ale cetatenilor.

De amintit ca sambata, Edward Snowden, blocat de ceva timp pe aeroportul moscovit Sheremetievo, a cerut azil in Rusia, subliniind ca accepta conditiile impuse de Kremlin, adica sa renunte la orice noi dezvaluiri legate de programul PRISM de supraveghere de catre serviciile americane a internetului mondial si a convorbirilor telefonice. Cateva ore mai tarziu, presedintele SUA, Barack Obama, l-a sunat pe omologul sau de al Kremlin, Vladimir Putin, pentru a discuta cazul Snowden.