'Începând cu data de 21 ianuarie 2017, nivelul avansului minim solicitat pentru credite ipotecare va fi redus la 15%, faţă de 25% în prezent. Dobânda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va rămâne egală cu 4,3% (ROBOR3M+3,4%). Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din preţul de achiziţie al locuinţei, dobânda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, ajungând la 3,85% (ROBOR3M+2,95%)', se menţionează în comunicat.

Potrivit documentului, această decizie are la bază analiza efectelor Legii dării în plată, de la momentul intrării în vigoare a acesteia, în data de 13 mai 2016. 'Numărul de cereri de dare în plată primite din partea clienţilor ING a fost destul de redus, de ordinul zecilor. Clienţii cu probleme reale în ceea ce priveşte plata ratelor au primit soluţii individuale de restructurare', se mai arată în comunicatul citat de agerpres.

De asemenea, sunt aşteptate clarificările Curţii Constituţionale pe marginea aspectelor potenţial neconstituţionale ale legii, semnalate atât de ING, cât şi de celelalte bănci.

'Am decis să reducem avansul de la 25% la 15% pentru a face creditul de achiziţie a unei locuinţe mai accesibil şi a răspunde astfel cererii de credite ipotecare, care a rămas constantă pe parcursul anului trecut. Ne-am luat un orizont de timp de şase luni pentru a reevalua nivelul avansului solicitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a observa evoluţia, dar şi particularităţile solicitărilor de dare în plată primite. Aşteptăm curând şi clarificările Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte aspectele potenţial neconstituţionale ale Legii dării în plată', a declarat Ştefan Radu, director Dezvoltare Produse Retail din cadrul băncii.

În cazul creditelor de investiţii imobiliare şi a celor de consum garantate cu ipotecă, condiţiile de acordare rămân nemodificate, suma acordată neputând depăşi 65% din valoarea evaluată a imobilului adus în garanţie (avans de 35% - n. r.). 'Pentru toate creditele garantate cu ipotecă, mai puţin cele de consum, perioada maximă de rambursare nu va putea depăşi 30 de ani. Creditele de consum garantate cu ipotecă vor putea fi rambursate ca şi până acum, pe o perioadă de maximum 5 ani', se mai arată în comunicatul citat.