Acest an nu a fost lipsit şi de inovaţii dintre cele mai bizare, care par parcă desprinse din filmele SF şi aprind imaginaţia pasionaţilor de gadgeturi.

Din această categorie fac parte ochelarii holografici ce au fost prezentaţi de Microsoft la sfârşitul lunii ianuarie. Ochelarii Windows HoloLens combină mai multe tehnologii şi permit utilizatorului să se mişte într-o realitate alternativă formată din transpuneri 3D a unor imagini generate pe computer. Radical diferit de modelele prezentate de Google, Samsung şi Oculus, noul dispozitiv are un design futurist şi este dotat cu o vizieră prin care hologramele se văd 'suprapuse' cu obiectele din jur, perfect integrate în spaţiul înconjurător.

Această tehnologie catalogată drept 'revoluţionară' de Satya Nadella, directorul general de la Microsoft, poate fi folosită pe toate terminalele care dispun de programul de operare Windows 10. Produsul, la a cărui dezvoltare a contribuit şi NASA, utilizează numeroşi senzori, de direcţie şi orientare, cu ajutorul cărora experienţa este interactivă. Spre deosebire de căştile creatoare de realitate virtuală, utilizatorul de Windows HoloLens poate interacţiona direct cu hologramele, pe care le poate manipula cu ajutorul butoanelor care apar în faţa lui.

La începutul lunii iulie Dubaiul a anunţat că începe construcţia primei clădiri de birouri din lume la o imprimantă 3D, în cadrul unui efort de a dezvolta o tehnologie care ar reduce costurile şi economisi timpul în domeniul construcţiilor. Clădirea va avea un singur etaj, cu o suprafaţă de aproximativ 185 metri pătraţi şi va fi imprimată strat cu strat folosind o imprimantă înaltă de peste şase metri. Asamblarea lor ulterioară ar putea lua numai câteva săptămâni. Mobilierul de interior şi componentele structurale interioare ar putea fi, de asemenea, construite prin imprimare 3D cu beton armat, gips armat cu fibră de sticlă şi plastic. Acest proiect este realizat în colaborare cu Winsun, o companie chineză care a făcut pionierat în utilizarea de imprimante 3D pentru construcţia de case.

Producătorul de whisky Ballantines a anunţat la începutul lunii septembrie că vine în întâmpinarea astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) dar şi a pionierilor care vor porni în lungi misiuni spre Marte sau spre alte lumi din sistemul nostru solar cu "Space Glass", un pahar pentru whisky conceput special pentru a face posibilă savurarea acestei băuturi alcoolice în condiţiile de microgravitaţie ale spaţiului extraterestru. Aceasta nu este prima iniţiativă de acest fel, echipajul ISS fiind deja dotat cu un espressor special pentru condiţii de microgravitaţie, "ISSpresso". Astfel, astronauţii care doresc să se relaxeze la un pahar de whisky nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la obişnuitele pungi de vid folosite pentru consumul lichidelor.

Realizatorii acestui pahar special se mândresc cu faptul că proiectul lor a păstrat caracteristicile formei unui pahar de whisky. Diferenţa faţă de un pahar normal este că interiorul acestui recipient este conceput în aşa fel încât să menţină băutura înăuntru sub efectul tensiunii superficiale a lichidului. Tensiunea superficială este proprietatea generală a lichidelor de a lua o formă geometrică de arie minimă în lipsa forţelor externe, datorată acţiunii forţelor de coeziune dintre moleculele lichidului. Acest pahar a fost realizat la o imprimantă 3D, ţinându-se cont de faptul că şi la bordul ISS se află o astfel de imprimantă. Pe fundul paharului se află o spirală din aur care pe lângă funcţia decorativă îndeplineşte şi importantul rol de a mări tensiunea superficială a lichidului, menţinând băutura în rezervorul special de pe fundul paharului. O spirală urcă pe peretele paharului spre buza acestuia, lichidul trecând prin ea şi fiind sorbit printr-un dispozitiv special plasat pe marginea paharului care are şi rolul de a-l răci.

De asemenea, tot în luna septembrie, cercetători de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley, din SUA, au anunţat că sunt cu un pas mai aproape de realizarea unei mantii a invizibilităţii. Ei au testat o mantie a invizibilităţii ultra subţire, făcută din module rectangulare de aur de dimensiuni microscopice, care are proprietatea de a se mula perfect pe orice suprafaţă şi de a face imposibilă detectarea unui obiect în spectrul vizibil al luminii. În cadrul unui experiment, ei au reuşit să ascundă privirii un obiect minuscul, iar acest succes le oferă certitudinea că aceeaşi tehnologie poate fi folosită şi pentru a ascunde obiecte de dimensiuni mari, invenţia lor putând avea aplicaţii în special în domeniul militar. Mantia, având grosimea de 80 de nanometri, a fost înfăşurată în jurul unui micuţ obiect cu suprafeţe neregulate şi a reuşit să devieze complet razele de lumină îndreptate asupra acestuia, făcându-l invizibil.

O nouă tehnologie prezentată la jumătatea lunii septembrie, care permite realizarea unei legături între creier şi un computer, transformând gândurile în mişcare, i-a permis unui tânăr din California care are picioarele paralizate în urma unui accident în care i-a fost secţionată măduva spinării, să meargă din nou. Primii paşi şovăitori ai tânărului în vârstă de 28 de ani au fost înregistraţi în cadrul unui studiu preliminar publicat de revista britanică Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation şi pot fi văzuţi şi pe YouTube.

Tânărul, care a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă, a putut să meargă din nou datorită unui sistem care îi permite creierului să-şi trimită comenzile direct prin intermediul unui program de calculator către electrozii plasaţi pe genunchii pacientului, activând musculatura picioarelor, fără ca informaţiile respective să mai treacă prin măduva spinării. Cercetătorii de la Universitatea California din Irvine sunt de părere că succesul acestui experiment deschide o nouă eră pentru persoanele paralizate în urma unor accidente la nivelul măduvei spinării, oferindu-le posibilitatea să-şi redobândească măcar parţial mobilitatea.

La sfârşitul lunii octombrie am aflat că raza tractoare, o tehnologie obişnuită doar în romanele şi filmele SF, cu apariţii notabile în poate cele mai cunoscute serii SF ale tuturor timpurilor, "Star Wars" şi "Star Trek", unde este folosită pentru a "remorca" sau "captura" nave spaţiale, a pătruns în domeniul realităţii. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol (MB) şi de la Universitatea din Navarra (Spania) a anunţat că a obţinut o rază tractoare ce foloseşte unde sonore de înaltă amplitudine pentru a ridica de la sol, dar şi pentru a mişca şi roti mici obiecte, fără un contact direct cu acestea. Printre altele, o astfel de tehnologie poate avea aplicaţii importante în domeniul medical.

Această rază sonică de tractare a reuşit să ridice obiecte cu diametrul de 4 mm şi să le controleze poziţia şi orientarea în aer. Raza de tractare funcţionează cu ultrasunete pe frecvenţa de 40 kilohertzi. Urechea umană nu poate auzi zgomote dincolo de pragul de 20 kilohertzi. Cercetătorii au folosit undele sonice rezultate de la 64 de difuzoare miniaturale denumite traductoare pentru a obţine ceea ce ei au denumit "holograme acustice" capabile să controleze un obiect fără atingere directă. Aceste unde au luat forma unei "pensete" pentru a ridica un obiect, de "vortex" pentru a-l menţine în stare de levitaţie sau de "cuşcă" pentru a-l cuprinde şi menţine în loc.

O astfel de tehnologie ar putea avea importante aplicaţii din domeniul medical: sunetul nu poate călători prin vidul spaţiului cosmic dar o poate face prin apă sau prin ţesuturile organismului uman. Acest lucru face posibilă manipularea cheagurilor de sânge sau grăsime, a pietrelor de la rinichi sau chiar a unor microinstrumente chirurgicale în cadrul unor proceduri minim-invazive.

De asemenea, raze sonice de tractare mai puternice ar putea fi folosite pentru a manipula obiecte de mari dimensiuni în condiţiile de microgravitaţie din interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relateaza agerpres.