"E un început de lună foarte bun. INS-ul ne-a spus că a greşit, nu e 3,8 creşterea economică, e chiar 3,9. Avem o creştere a consumului, ceea ce înseamnă că oamenii încep să aibă din nou încredere şi toate măsurile pe care le avem de la 1 iulie, şi pe partea economică, dar şi pe partea socială, sunt foarte bine recepţionate", a spus Ponta în şedinţa de guvern, citat de Medifax.

Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere cu 1,23 miliarde lei PIB estimat pentru primul trimestru, de la 127,62 miliarde lei la 126,38 miliarde lei, şi în creştere avansul economic de la 3,8% la 3,9%, susţinut de valoarea adăugată brută totală, care şi-a mărit contribuţia cu 0,1 puncte.

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Primele date provizorii, din 4 iunie, reconfirmau datele semnal cu un PIB de 127,62 miliarde lei preţuri curente, în creştere cu 3,8% faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Revizuirea PIB a avut la bază datele administrative detaliate privind execuţiile bugetare şi date contabile ale companiilor publice reclasate în sectorul "Administraţii publice" utilizate la elaborarea secvenţei complete de conturi a acestui sector; date statistice rectificate, pentru ultima lună din cadrul trimestrului, privind indicii pentru producţia industrială, preţurile producţiei industriale, lucrările de construcţii, cost în construcţii, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, afacerile pentru comerţul cu ridicata, pentru servicii de piaţă prestate populaţiei şi în special întreprinderilor.

Totodată, au fost luate în calcul date statistice suplimentare privind transportul de pasageri şi transportul de mărfuri şi datele rectificate privind importurile şi exporturile de bunuri şi servicii din Balanţa de Plăţi.

În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat în prezent, pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.

INS a revizuit şi aceste date, cu un PIB în scădere cu 1,5 miliarde lei, dar creşterea economică mai mare cu 0,1 puncte faţă de ultimul trimestru, de la primele date provizorii (de la 0,1% la 0,2%), şi cu 0,2 puncte faţă de primul trimestru anul trecut (de la 3,8% la 4%).

"Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat", se arată în comunicatul INS.

Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.

Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.

Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.