In opinia persoanelor intervievate, dintre președinții post-decembriști, Traian Basescu este cel care a făcut cele mai multe lucruri bune pentru țară.

Pe de alta parte, 80,9% dintre participantii la chestionar au declarat ca, daca ar fi sa aleaga intre comunism si democratie, ar opta in favoarea ultimei variante. Prima solutie a fost bifata de 14,3% dintre repondenti, 4,7% evitand un raspuns clar.

"După 25 de ani de la schimbarea de regim din 1989, adeziunea românilor pentru democrație este puternică. În ciuda dificultăților sociale ale perioadei de tranziție și a unor neîmpliniri evidente ale regimului democratic — încrederea în structurile cheie ale democrației precum Parlamentul sau partidele politice rămâne mică — imensa majoritate a românilor s-au atașat de democrație. În termeni istorici, acesta reprezintă cel mai mare câștig pentru națiunea română obținut în acest sfert de secol de libertate", afirmă Remus Ștefureac, director INSCOP.

Dacă s-ar reînființa Partidul Comunist Român cu aceleași obiective politice precum înainte de 1989 și ar avea posibilitatea să candideze la alegerile parlamentare, 14,2% dintre români ar vota cu acest partid, în timp ce 8,1% nu sunt hotărâți. 72,9% nu ar vota PCR, în timp ce 4,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

De asemenea, la întrebarea "Dacă Nicolae Ceaușescu ar putea candida astăzi la alegerile prezidențiale, i-ați acorda votul?", 70,9% dintre cei chestionați au răspuns negativ, 17,1% pozitiv, 7,2% nu sunt hotărâți, iar 4,7% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare, scrie Agerpres in pagina electronica.