"Este evident" ca problema reglementării și securității instalațiilor nucleare din SUA nu a fost adaptata penru a "împiedica accidente în care miezul reactorului s-ar topi și pentru a atenua consecințele' unor astfel de incidente, sustine raportul.

In pofida schimbărilor efectuate în centralele americane dupa catastrofa de la Fukushima, regulile actuale de securitate se bazează pe certitudinea că instalațiile atomice pot, in principiu, face față problemelor de echipamente, penelor si întreruperilor de curent, altor disfuncționalități.

Istoria a demonstrat insa că cele mai grave accidente nucleare, de la Fukushima Daiichi si Three Mile Island, pana la Cernobâl, "au fost provocate de evenimente neprevăzute", subliniaza documentul.

Catastrofe naturale, erori umane sau întreruperi de curent electric la scară largă "pot afecta regiuni întinse și mai multe centrale nucleare", a atras atentia John Garrick, inginer în domeniul nuclear și coautor al raportului.

Raportul cere reprezentanților autorităților de reglementare din SUA să analizeze ultimele date științifice referitoare la riscurile naturale și să-și revizuiască cunoștințele.

Prin urmare, recomanda autorii studiului, centralele ar trebui să fie pregătite să facă față unei dezastre naturale care le-ar avaria structura, antrenand o dispersare a materiei radioactive dincolo de raza de urgență de 16 km care le înconjoară.

Potrivit raportului, in egala masura, se impune examinarea unor planuri de urgență pentru o alimentare electrică în caz de avarie, cresterea gradului de pregatire a personalului, dar si introducea celor mai noi concepte de riscuri în reglementarea securității instalațiilor nucleare.

SUA dețin 100 de reactoare nucleare, a căror securitate este supervizată de Comisia de reglementare nucleară.