Inainte de a abandona definitiv Tombuctu in fata trupelor franceze si maliene, insurgentii islamistii au mai ramas putin in oras, pentru a cumparat cateva zeci de covoare ieftine cu desene inspirate din vegetatia desertului. Cu ele si-au acoperit masinile, pentru a nu fi depistate de drone. Este una dintre recomandarile inscrise intr-un mic manual gasit de corespondentii agentiei AP si care a fost uitat de insurgenti intr-o cladire din Tombuctu.

Aceste instructiunile arata ca exista o coordonare intre diferitele grupari ale miscarii teroriste Al-Qaida, pentru ca, afirma publicatia citata, ghidul a fost scris, la origine, de un yemenit. Ceea ce, evident, ii ingrijoreaza pe specialistii pe probleme de securitate, precum Bruce Riedel, fost expert al IA si care acum lucreaza la Institutul Brookings. "Acest document ne indica faptul ca deja nu ne mai confruntam cu o problema locala, izolata, ci cu un inamic care traverseaza continente pentru a oferi consiliere", afirma expertul. 

Documentul cuprinde 22 de masuri de aparare impotriva aparatele zburatoare fara pilot. Iata cateva dintre ele:

• Amplarea de obiecte reflectorizante pe autoturism sau pe acoperisul cladirilor;
• Mutarea in permanenta a statului major;
• Crearea iluziei unor intruniri, folosind in acest scop manechine si a statui pentru inducerea in eroare a dusmanului;
• Daca o masina este urmarita de o drona, pasagerii sunt sfatuiti sa paraseasca imediat vehicului si sa fuga in directii diferite;