O insulă din Pacificul de Sud, cartografiată de serviciul online Google Earth şi de marile atlase din lume, nu exista in realitate, a anunţat o echipă de oameni de ştiinţă australieni, plecaţi, in cadrul unei expeditii geologice, in cautarea acestui petec de pamant din mijlocul apelor, scrie AFP.


Această insulă este vizibilă pe atlasul digital Google Earth, sub numele de Sandy Island, în Marea Coralilor, la jumătatea distanţei dintre Australia şi teritoriul francez Noua Caledonie. Renumitul Times Atlas of the World, unul dintre documentele de referinţă, o identifică sub numele de Sable Island.
Hărţile maritime folosite de Southern Surveyor, o navă de cercetări ştiinţifice, semnalează şi ele această insulă, afirmă Maria Seton, membră a echipei de savanţi plecaţi în căutarea insulei.

În timpul unei misiuni de identificare a fragmentelor din scoarţa continentală australiană scufundată în Marea Coralilor, oamenii de ştiinţă nu au descoperit niciodată această insulă. "Am vrut să verificăm. Or datele indicau pentru acel loc o adâncime de 1.400 de metri, iar aceasta este o foarte mare adâncime", a explicat Maria Seton, după ce s-a întors din această expediţie pe mare, care a durat 25 de zile.

"Ea apare pe Google Earth şi pe alte hărţi. Însă am verificat locul şi acolo nu există nicio insulă. Suntem cu adevărat uluiţi, este ceva foarte ciudat", a adăugat ea. "Unul dintre lucrurile cele mai interesante legate de hărţi şi de geografie constă în faptul că lumea nu încetează să evolueze. Să ţii ritmul cu aceste schimbări reprezintă o sarcină care nu se încheie niciodată", a declarat un purtător de cuvânt al grupului Google.

Serviciul hidrografic al marinei australiene, însărcinat cu alcătuirea hărţilor marine oficiale, a declarat pentru Fairfax Media că foloseşte cu "mare precauţie" datele cartografice comune, întrucât anumite detalii sunt depăşite sau eronate.