Potrivit revistei IHS Jane's Defence Weekly, Beijing incearca sa creeze in regiunile contestate o retea de fortificatii militare navale si aeriene, folosind in acest scop cinci noi insule, construite speciale cu ajutorul unei uriase nave de dragare.

Expertii IHS Jane's Defence Weekly se bazeaza pe analiza fotografiilor facute de satelitii companiei spatiale europene Aribus Defense and Space. Activitatea "magicienilor" chinezi, care fac sa rasara insule din nisipul scos din adancuri, se concentreaza in special in arhipelagul Spratleys.

"Mici platforme de beton au fost transformate in adevarate insule cu poduri pentru elicoptere, piste de aterizare, porturi si intreaga structura necesara deplasarii unui important continengent de trupe", a declarat pentru CNN, redactorul sef al IHS Jane's Defence Weeky, James Hardy.

"Suntem convinsi ca autoritatile chineze au conceput si pun activ in practica un program menit sa creeze o retea de fortificatii in inima arhipelagului Spratleys", a adaugat el. Acesta din urma este situat in partea de sud-vest a Marii Chinei de Sud si regrupeaza aproximativ 100 de insule nelocuite, recife si atoli cu o suprafata totala de 5 kilometri patrati. O zona linistita, pana in prezent, dar care are toate sansele sa devina unul dintre cele mai fierbinti puncte de pe Terra.

In fotografiile folosite de IHS Jane's Defence Weekly apare nava de dragare Tian Jing Hao, reperata de un satelit la sfarsitul anului 2013 si pana in aprilie 2014 in apropierea recifelor Hughes, Johnson, Gaven si Croix de feu. Nu departe de ele a aparut, ca prin farmec, o piste de decolare de trei kilometri.

Tian JIng Hao lucreaza 24 de ore din 24 si sapte zile din sapte pentru a scoate de pe fundul marii aproape 4,5 metri cubi de nisip pe ora. Productivitatea acestei nave a permis chinezilor sa schimbe radical geografia celor cince recife.

Din punct de vedere juridic, formarea noilor insule nu va ajuta Beijingul sa revendice teritoriile disputate, conventia ONU privind drepturile pe mare vizand exclusiv pretentiile formulate pentru insule naturale. Totusi, prezenta unor baze militare poate constitui un atuu important in caz de conflict armat in arhipelag.