Banii vor fi utilizati ca parte a unui parteneriat de zece ani cu Universitatea din Delft şi organizaţia pentru cercetare aplicată din Ţările de Jos. Intel a promis, de asemenea, că va pune la dispoziţie resurse importante în domeniul ingineriei, precum şi suport tehnic pentru acest proiect, scrie agerpres.

"Un computer cuantic complet funcţional este un proiect pentru cel puţin un deceniu, dar eforturile practice şi teoretice de cercetare pe care le-am anunţat astăzi sunt un pas important pentru ca acesta să devină realitate", a declarat Mike Mayberry, responsabil cu cercetarea în cadrul Intel Labs.

Mari companii IT şi laboratoare de cercetare lucrează de mai mulţi ani pentru crearea computerelor cuantice, care ar putea fi capabile să utilizeze proprietăţile uimitoare ale particulelor cuantice pentru a scăpa de regulile fizicii clasice.

Datorită acestor capacităţi de multiplicare, "informatica cuantică promite rezolvării problemelor practic insurmontabile de astăzi" dar va necesita, de asemenea, crearea unui tip de componente electronice care nu există încă în prezent, a comentat directorul general al grupului Intel, Brian Krzanich