"In 1995, Nelson Mandela a scris ca educatia va fi principala arma a secolului 21, inlocuind arme nucleara si alte arme de distrugere in masa ale secolului anterior. Eu cred insa ca vor fi sistemele de inteligenta artificiala, care, spre deosebire de bomba nucleare, nu au nevoie pentru a functiona nici de uraniu, nici de uzine, nici de alte lucruri dificil de obtinut. Au nevoie doar de siliciu si de electricitate", a spus cercetatorul francez vorbind la o conferinta de presa dedicata festivalului Kaspersky Geek Picnic.

In acelasi timp, spre deosebire de armele nucleare, dezvoltatea inteligentei artificiale este imposibil de supravegheat. Iata de ce, spune specialistul, este greu de anticipat care va fi evolutia ei din momentul aparitei.

"Politicieni si militari din Franta, Israel si alte tari negat faptul ca ele dezvolta sisteme de acest gen pentru razboaie cibernetice. Afirmatiile lor nu pot fi verificate. Dar dupa parerea mea, aceste preocupari exista si reprezinta un obiectiv strategic pentru majoritatea marilor puteri", crede Bonis.

Totusi, daca o astfel de arma ar exista deja, de ce nu a fost utilizata? In opinia lui Anton Chingarev, vicepresedintele firmei Kaspersky Lab, tarile NATO considera atacurile cibernetice drept un echivalent al atacurile fizice si isi rezerva dreptul de a raspunde la aceasta amenintare asa cum considera de cuviinta.

Pe de alta parte, utilizarea armei cibernetice ar putea reprezenta o amenintare chiar pentru cei care o folosesc, pentru ca siturile industriale si militare dispun de echipamente bazate pe aceleasi principii de functionare si fac parte dintr-o retea globala. Ca urmare, victima unui atac cibernetic ar putea intelege cu ce fel de arma a fost atacata pentru a raspunde cu aceeasi moneda. Acest lucru ar face inutile atacurile de acest gen la nivel guvernamental.