Este vorba de cel mai ambitios proiect de inteligenta artificiala realizat vreodata de om. De 30 de ani, Cycorp lucreaza in secret la Cyc, o inteligenta artificiala puternica si care promita sa depaseasca toate programele de acest gen, precum Watson de la IBM sau Siri, de la Apple.

Dupa o lunga perioada de cercetari, societatea a decis sa rupa, in sfarsit, tacerea si sa ofere detalii despre activitatea ei. "Nu beneficiem de finantare externa, nu avem datorii, scriem putine articole si nu mergem la conferinte, dar pentru prima data proiectul nostru a atins un nivel suficient de avansat pentru a vorbi despre el", a declarat Douglas Lenat, director general al Cycorp pe site-ul Business Insider.

Scopul Cyc este de codificare a cunoasterii in sensul larg, precum "bunul simt", astfel incat sa devine inteligibila pentru ordinatoare. Altfel spus, ideea este ca orice calculator sa fie capabil sa primeasca instructiuni vocale, sa le inteleaga si sa le execute fara alte reprogramari.

Actualele inteligente artificiale nu pot intelege fraze care contin analogii, referinte culturale sau orice alte informatii implicite. Spre exemplu, daca Siri este intrebat cine este Barack Obama, programul este in masura sa raspunda corect. Dar daca este intrebat "ce varsta are el", Siri nu intelege ca pronumele "el" se refera la presedintele SUA. In schimb, Cyc are, se pare, aceasta capacitate.

Programul celor de la Cycorp merge chiar mai departe. Spre deosebire de intelegentele artificiale care functioneaza printr-un lant de linii de cod, Cyc se bazeaza pe modele de calcul avansate, o retea de neuroni artificiali, precum si pe model de intelegere automata in functie de datele cumulate.