“Acest lucru era de asteptat, reprezinta efectul de sezonalitate in ceea ce priveste interesul persoanelor fizice pentru credite. In decembrie ei sunt interesati mai mult de sarbatorile de iarna, de cumparaturi si zile libere. In ianuarie, multi resimt cheltuielile facute in decembrie sau doresc accesarea unor credite pentru vacanta, studii sau alte nevoi curente”, a declarat Dragos Cabat, Managing Partner al site-ului www.eFin.ro.

Dintre aceste persoane, 62% au obtinut un rezultat favorabil in cursul lunii ianuarie, conform Credit Scoring, intrumentul online dezvoltat de portalul www.eFin.ro pentru a permite aplicantilor sa isi evalueze sansele de a le fi acceptata cererea de credit de catre banci.

In medie, o persoana face 2,52 aplicatii, pentru a intelege care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca – in principal veniturile si comportamentul de plata – pentru a putea avea acces la creditul dorit. 49% (4.065 persoane) dintre cei care si-au facut o evaluare financiara in prima luna din acest an sunt absolventi de studii superioare, iar rata de succes pentru acest tip de aplicanti este de 77,6%.

Datele indica faptul ca sunt interesate de contractarea unui credit atat persoane cu venituri nete de peste 1.500 lei lunar, cat si persoane care au venituri nete mai mici sau egale cu 500 lei. In cazul acestora din urma insa, sansa de a obtine un imprumut este destul de redusa. Din cele 189 de persoane cu venituri sub 500 lei care si-au facut o evaluare financiara, doar 24 ar putea indeplini conditiile de eligibilitate. Acest lucru este determinat de faptul ca suma ce ramane dupa scaderea cheltuielilor de subzistenta, in valoare de 260 lei, nu este suficienta pentru a permite achitarea unor rate. Asa cum este lesne de inteles, posibilitatea de a obtine finantare din partea bancilor creste odata cu veniturile.

Potrivit Credit Scoring, persoanele cu venituri nete cuprinse intre 750 si 1.500 lei sunt cele mai dornice sa acceseze un imprumut (37,5%). Din cele 3.114 de persoane cu un astfel de venit, care si-au calculat credit scorigul in ianuarie, 1.824 indeplinesc criteriile de eligibilitate in vederea obtinerii unui imprumut (59%).

De remarcat este faptul ca si romanii cu venituri peste medie (2.000 – 5.000 lei) sunt interesati de verificarea sanselor reale pe care le au in vederea contractarii unui imprumut. Din totalul persoanelor care si-au calculat credit scoringul, 75% s-ar califica pentru obtinerea unui imprumut. Persoanele cu venituri ridicate reprezinta 32% din totalul aplicantilor, un procent mai ridicat decat ponderea lor in totalul populatiei, a precizat Dragos Cabat.
De la lansarea instrumentului Credit Scoring, peste 380.000 de persoane si-au calculat scoringul online.

Lansat in 2009, portalul financiar www.eFin.ro, lider pe piata serviciilor financiare online din Romania, promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Efin.ro ofera instrumente financiare precum Credit Scoring pentru persoane fizice, RisCo – verificare firme pentru companii, precum si posibilitatea de monitorizare a portofoliului de clienti din punct de vedere al bonitatii financiare, privind comportamentul la plata si juridic.