Gazoductul Turkish Stream ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, cu posibile ramificatii spre consumatorii din sudul Europei. In acordul preliminar convenit în decembrie 2014 între Gazprom şi compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream a fost stabiita la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.

'În măsura în care nu există un acord interguvernamental, termenul limită va fi amânat', a anuntat directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, referindu-se la construirea, anul viitor, a primei din cele patru conducte ale Turkish Stream. 'Cât va dura amânarea depinde de data semnarii acordului. Dacă termenul limită va fi prelungită cu un an aceasta nu va fi o tragedie', a apreciat oficialul rus.

In ajun, seful Gazprom, Alexei Miller nu exclus reducerea la jumatate a capacitatii doritului gazoduct, adica pana la 32 miliarde metri cubi. Acest volum, echivalent cu aproximativ două treimi din cantitatea de gaze naturale consumată anul trecut de Turcia, va fi subiectul viitoarelor negocieri între cele două ţări a mai spus Miller.