Donnet i-a sunat pe omologii săi de la Intesa în 23 ianuarie, conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, dar nimeni nu a fost disponibil. A fost un indiciu că mănuşile au fost aruncate în aşa-numitul salotto buono, clubul neoficial care conduce din umbră, de la Al Doilea Război Mondial, afacerile şi băncile italiene.

Reacţia lui Philippe Donnet a fost să achiziţioneze drepturi de vot echivalente cu 3,01% din capitalul social al Intesa Sanpaolo SpA, blocând efectiv banca în ceea ce priveşte achiziţionarea unei participaţii masive în compania de asigurări. Tranzacţia efectuată de Generali va preveni posibilitatea ca Intesa să facă o astfel de investiţie. Participaţia achiziţionată de Generali în Intesa valorează 1,2 miliarde de euro, conform datelor Thomson Reuters.

Potrivit reglementărilor din Italia, o companie nu poate deţine mai mult de 3% din drepturile de vot ale altei entităţi, dacă aceasta din urmă are o participaţie de peste 3% în acea companie. Asta înseamnă că Intesa încă ar putea cumpăra peste 3% din Generali, dar drepturile sale de vot vor fi plafonate la 3% şi va fi obligată să vândă orice participaţie peste acest nivel, în termen de un an.

Ameninţând Generali, una dintre cele mai venerabile instituţii din Italia, Messina deschide şi un front împotriva băncii italiene de investiţii Mediobanca - forţa din spatele Generali, care deţine o participaţie de 13%. Cel mai mare investitor al Mediobanca este UniCredit, rivalul Intesa. "Aceasta este cea mai curajoasă mişcare a lui Messina, am un respect deosebit pentru el, dar îşi riscă întreaga carieră într-o tranzacţie de o asemenea amploare", a declarat un bancher.

În cele din urmă, Intesa a admis, săptămâna trecută, că ar putea să încheie un eventual acord cu Generali, deşi Messina a afirmat joi că banca are nevoie de timp. Intesa ia în considerare preluarea integrală a Generali, într-o tranzacţie care ar crea un gigant financiar, cu o capitalizare de piaţă de peste 60 de miliarde de euro, susţin sursele. Printre opţiunile luate în considerare, cea mai probabilă este o ofertă de numerar şi acţiuni prin care Intesa va prelua o participaţie de 60% la Generali. Tranzacţia include o componentă de numerar de trei miliarde de euro şi o majorare de capital de 12 miliarde de euro, susţine publicaţia italiană Il Messaggero.

Intesa a luat măsuri deoarece a simţit că Generali, mult timp văzută ca o ţintă de preluare, ar putea fi achiziţionată de o firmă străină care ar crea un concurent pentru afacerile Intesa din Italia. Guvernul de la Roma este sub presiune, deoarece trebuie să se asigure că Generali rămâne italiană, dar a anunţat că nu doreşte să intervină.

În rândul băncilor italiene, Intesa este o raritate - profitabilă şi bine capitalizată. În timp ce rivalele sale, UniCredit şi Monte dei Paschi, se luptă cu credite neperformante de miliarde de euro, Intesa a reuşit să plătească dividende generoase, în pofida situaţiei economice dificile din Italia, scrie agerpres.