"Potenţiala tranzacţie nu prevede vreo majorare a capitalului pentru Intesa Sanpaolo," a precizat instituţia financiară, care exclude achiziţionarea tuturor tipurilor de împrumuturi cu probleme şi obligaţiunile subordonate emise de cele două bănci veneţiene.

Şeful Intesa conduce negocierile cu guvernul de la Roma şi autorităţile europene pentru a evita închiderea celor două bănci regionale, operatiune care ar fi mai costisitoare pentru sistemul bancar italian. "Văd întotdeauna jumătatea plină a paharului. Prin natura mea sunt un optimist şi sunt şi în acest caz", le-a declarat Mustier jurnaliştilor când a fost întrebat dacă este încrezător că ar putea fi găsită o soluţie cu ajutorul altor bănci italiene.

Guvernul de la Roma intenţionează să conducă operaţiunea de salvare, dar autorităţile de concurenţă ale UE au cerut o injecţie privată de capital în schimbul aprobării asistenţei financiare. Necesităţile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro, susţin sursele.

Băncile italiene, care au pompat deja 3,4 miliarde de euro în alţi creditori cu probleme, nu vor să mai injecteze bani, deşi ar fi mai costisitor pentru ele dacă Veneto Banca SpA şi Popolare di Vicenza sunt închise, susţin sursele. Anul trecut, băncile, asigurătorii, fundaţiile bancare din Italia şi banca de stat CDP au fost de acord să înfiinţeze un fond numit "Atlas", pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.

În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante. Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), mentioneaza agerpres.