Discursul Papei Francisc:

"Adevărata putere" a unui papă este "serviciul umil, concret", a declarat marţi Papa Francisc în timpul liturghiei de întronizare, în Piaţa Sfântul Petru, îndemnând preoţii "să nu se teamă de tandreţe".

Noul Papă argentinian a apreciat că un papă "trebuie să îşi deschidă braţele pentru (...) a primi cu afecţiune şi tandreţe întreaga umanitate, în special pe cei mai slabi, cei mai săraci, cei mai mici". "Nu trebuie să ne fie frică de bunătate şi nici de tandreţe!", a exclamat Papa Francisc în timpul omiliei sale.

"Totul este încredinţat pazei omului. Când omului îi lipseşte această responsabilitate, când noi nu avem grijă de creaţie şi de semeni, atunci îşi găseşte locul distrugerea", a declarat el. "În fiecare epocă, sunt Irozi care complotează pentru moarte, distrug şi desfigurează faţa omului şi a femeii", a adăugat Papa în predica susţinută în faţa a 132 de delegaţii străine, adresându-se "tuturor celor care ocupă roluri de responsabilitate în domeniile economic, politic sau social".

Principalele momente ale ceremoniei:

Cardinalul protodiacon, francezul Jean-Louis Tauran, a pus pe umerii Papei paliumul, o bandă de stofă ce se poartă peste veşmintele de ceremonie.

Acesta este palliumul purtat de către predecesorul său, Benedict al XVI-lea, care a luat decizia istorică de a renunţa la pontificat deoarece se simţea slăbit.

Apoi, decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Angelo Scola, i-a pus pe mâna stângă inelul de pescar.

Palliumul şi inelul reprezintă atributele puterii pontificale.

Purtând o casulă şi o mitră albe, Papa Francisc s-a recules, anterior, la mormântul Sfântului Petru, fondatorul Bisericii, însoţit de patriarhi ai bisericilor catolice orientale.

După aceea, continuând ritualul, şase cardinali, reprezentând întregul Colegiu al cardinalilor, au venit să îi jure supunere. În continuare, noul Papă a început liturghia inaugurală pe parvisul Bazilicii Sfântul Petru, în faţa a aproxcimativ 30 de şefi de stat şi de guvern, a sute de prelaţi şi zeci de mii de credincioşi..

Peste 30 de şefi de stat stau în primele rânduri ale parvisului Pieţei Sfântul Petru pentru slujba care marchează oficial începutul pontificatului fostului arhiepiscop de Buenos Aires, ales miercuri la conducerea Bisericii Catolice.