In Cehia starea de urgenta a fost decretata in mai multe regiuni. Situatia este deosebit de ingrijoratoare in capitala tarii, Praga, unde centrul istoric este amenintat de o crestere accentuala a raului Vltava. In unele cartiere ale orasului s-a procedat la evacuarea populatiei (aproape 8.000 de persoane), au fost inchise mai multe statii de metrou, iar elevii au fost sfatuiti sa ramana acasa.

Un barbat si o femeie au murit dupa ce casa lor a fost luata de ape la Trebenice, localitate situata la 30 de kilometri de Praga. In aceeasi regiune, 1800 de locuitori din Stechovice au fost evacuati duminica seara. „Noaptea de duminica spre luni si ziua de luni se anunta critice”, a avertizat guvernul ceh, anuntand mobilizarea a 1000 de militari, dintre care 300 la Praga, si deblocarea imediata a 11,7 milioane de euro pentru refacerea regiunilor celor mai afectate.

Stare de alerta a fost decretata, de asemenea, in Germania, unde Dunarea si-a iesit din matca in Bavaria. Sute de drumuri si linii de cale ferata au fost acoperite de ape, traficul fiind suspendat in respectivele zone. Doua persoane au fost date disparute la Reutlingen. Cancelarul german, Angela Merkel a asigurat populatia de „sprijinul guvernului federal”. Armata a anuntat deplasarea de trupe in zonele sinistrate.

Nu departe de Salzburg, in Austria, o peroana si-a pierdut viata in urma alunecarilor de teren. Cel putin 240 de persoane din provincia Salzburg si 80 de locuitori din Tyrol au fost nevoite sa-si abandoneze casele. La Linz, in nordul tarii, in fata amenintarii apelor involburate ale Dunarii, pompierii au inchis circulatia in mai multe cartiere.