Spre un nou remediu impotriva cancerului

Celulele imunitare genetic modificate constituie o speranta solida pentru persoanele care sufera de cancer, HIV, scleroza in placi sau alte boli incurabile. Aceasta tehnologie, care va fi accesibila in urmatorii cel mult doi ani, reprezinta o adevarata revolutie: gratie ingineriei imunitare, bolnavii de cancer sau HIV se vor putea vindeca cu un singur tratament. Oamenii de stiinta spera, de aemenea, ca aceasta metoda le va permite sa invinga afectiunile infectioase.

Compania biofarmaceutica americana Cellectis a reusit sa extraga limfocite T din sangele unui pacient in vederea modificarii modificarii ADN-ului lor, astfel incat ele sa elimine, ulterior, exclusiv celulele sanguine afectate de leucemie. Acest proces de modificare a ADN-ului a devenit posibil gratie tehnologiilor genetice TALEN si CRISPR.

300 de pacienti au testat deja cu succes acest tratament si un caz s-a soldat cu remisie totala. Mai multe societati farmaceutice si biotehnologice incearca, in prezent, sa extinda tratamentul. In contextul in care exista probabilitatea ca limfocitele T a doua organisme diferite sa nu poata coexista, cercetatorii intentioneaza sa creeze "celule ucigase universale", care sa fie transplantate de la un individ la altul fara riscuri.

Recunoastere vocala

Tehnologiile de recunoastere vocala, in evolutie constanta, il indeparteaza tot mai mult pe om de interfata aparatelor, de ecranele tactile si de claviatura. Viitorul ordinatoarelor si al dispozitivelro mobile este comanda vocala. Astfel de tehnologii sunt deja accesibile pe unele aparate produse de Apple, Microsoft si Google.

Compania chineza Baidu, furnizor de servicii de internet si autor al unui motor de cautare cu acelasi nume, a conceput cea mai sofisticata tehnologie de recunoastere vocala, care functioneaza chiar si pe strazile aglomerate si zgomotoase ale Beijingului si care "aude" de la celalalt colt al unei incaperi.

In laboratorul sau din Silicon Valey, Baidu a dezvoltat in 2014, tehnologia Deep Speech, care se distinge printr-o precizie ridicata de recunoastere a limbii chineze, inclusiv nuante complexe de intonatie care schimba, uneori, sensul complet al unui cuvant. Pentru a raspunde cerintelor utilizatorilor, Baidu a creat, totodata, un serviciu suplimentar, DuEr, capabil, se pare, sa satisfaca cereri mai complexe, precum rezervarea unei mese la restaurant sau gasirea unor ore potrivite pentru film.

Rachete cu utilizare multipla

Calatoriile in spatiu sunt costisitoare, in special pentru ca rachetele cosmice nu pot fi folosite de mai multe ori - ele se dezintegreaza in atmosfera dupa incheierea misiunii. In 2015, companiile Blue Origin si SpaceX au realizat, practic, imposibilul, testand cu succes o racheta cu folosire multipla. Aparatura de bord, revolutionara, cu care sunt echipate aceste rachete permit tinerea sub control a vitezei aparatului, care trebuie sa franeze inainte de a ateriza pe o tren in mers. Aceste tehnologii vor face zborurile in spatiu mai putin costisitoare si, prin urmare, mai accesibile.

Roboti capabil sa-i invete pe alti roboti

Spre deosebire de noi, robotii nu au copilarie, pe parcursul careia omul acumuleaza un numar impresionant de informatii despre lumea care il inconjoara. In cazul robotilor, acest proces poate fi indeplinit de un program special care trimite competentele "invatate" intr-un sistem, de unde ele pot fi extrase si asimilate de alti roboti Teoria pusa la punct de profesorul Stefanie Tellex de la Universitatea Brown, va constitui o baza pentru un schimb liber de date intre cercetatori privind capacitatile robotilor lor.

Astazi, multi dintre ei ei lucreaza pe baza unui sistem operational comun Robot Operationg System (ROS). Metoda lui Tellex este, prin urmare, perfect realista si ar urma sa vada lumina zilei in urmatoarii 3-5 ani.

ADN in App Store

Serviciul Helix ar urma sa-si faca aparitia pe internat si ca o aplicatie pentru Android si IOS. Helix va preleva de la utilizatorii sai esantioane de saliva, va efectua o analiza ADN si va elabora o descriere completa a genomului, care va fi postata online. Pentru ce? Genele noastre determina predispozitiile organismului nostru la boli. Mai mult, viitorii parinti vor putea cunoaste gradul de probabilitate ca maladii ereditare sa fie transmise copiilor lor.

Energie fara fir

In doi sau trei ani, ne vom putea incarca aparatura cu ajutorul Wi-Fi si a semnalelor de telecomunicatii. Cercetatorii Universitatii Washington au testat cu succes o tehnologie care permite incarcarea aparatelor cu curent electric de la un semnal provenind de la alte dispozitive (modem Wi-Fi, antene tv si radio), gratie unei noi metode.

Semnalul trimis de turnurile de televiziune si de radio nu sunt adaptate pentru incarcarea aparatelor, dar un dispozitiv intermediar special si care nu consuma energie suplimentara, poate reflecta selectiv acest semnal, adaptandu-l acestei nevoi. El functioneaza ca un adaptor capabil sa branseze apratele la campul electromagnetic inconjurator.

In ceea ce priveste Wi-Fi, specialistii americani au gasit alta solutie, creand un program care ar putea distribui direct semnalul catre alt aparat, pentru a-l incarca. Acest lucru nu afecteaza trasmiterea de date si necesita un pic de energie.