Compania Aston Martin a confirmat stirea conform careia fondul de investiții britanic Investindustrial a devenit principalul actionar al producatorului auto. Fondul va investi 241 milioane dolari în producătorul de masini sport prin aport la capitalul social și va primi 37,5% din actiuni.

Noul acționar a anuntat ca va coopera cu societatea care administreaza Aston Martin - Investment Dar, "pentru a atinge aceeași transformare și întinerire, asemenatoare celei de la Ducati, unde a fost extinsa gama de modele și consolidata rețeaua de dealeri." Anul acesta, Investindustrial a vândut producatorul italian de motociclete Ducati companiei germane Audi, parte a Volkswagen, pentru 860 milioane euro.

In urmatorii cinci ani Aston Martin intenționează să investească peste 804 milioane dolari în noi produse și tehnologii, intentie care va beneficia de sprijinul acționarilor - Investment Dar din Kuweit și Investindustrial.

Fondul britanic a câștigat in fata unui pretendent mai puternic - Mahindra & Mahindra. Compania indiană era dispusa sa plateasca mai mult decat a oferit Investindustrial, dar oferta britanicilor a inclus, de asemenea, si un parteneriat tehnologic cu Mercedes-Benz (brand deținut de Daimler), de la care va putea primi motoare și tehnologie AMG.


Constructorul auto britanic de masini sport a anunțat inca de la sfârșitul lunii noiembrie ca se afla in cautare de finanțare. Aston Martin a ramas singurul producator independent de masini sport, toti concurenții săi fiind integrati in grupuri mari din industria automotive. Compania are nevoie de bani pentru a concura cu succes un Bentley, care este parte a Volkswagen, sau Ferrari (detinut de Fiat).
Totodata, compania britanica nu reuseste sa-și revina de pe urma crizei si a reducerii cererii pentru masinile sport. În 2007, societatea a produs 7.000 de autoturisme, iar pentru anul fiscal încheiat în septembrie 2012 a scos pe poarta fabricii doar 2.520 masini, cu 20% mai putin fata de anul precedent. Veniturile companiei au scazut cu 19% - până la 305 milioane de lire sterline.
Potrivit Bloomberg, Aston Martin a fost evaluat la 750 milioane de lire sterline (1.21 miliarde dolari, inclusiv datoriile). Datoriile companiei se cifreaza la 304 milioane de lire sterline.

Consorțiu de investitori kuweitieni, condus de Investment Dar a preluat Aston Martin de la Ford Motor in 2007, platind pentru aceasta tranzactie 479 milioane de lire sterline.