Studiul companiei de cercetare Rhodium Group şi al Mercator Institute for China Studies estimează că investiţiile chineze directe în UE au urcat anul trecut cu 76%, la 35,1 miliarde de euro (36,9 miliarde de dolari), în timp ce europenii au investit în a doua economie mondială doar 7,7 miliarde de euro.

Potrivit raportului, majorarea semnificativă a investiţiilor chineze în 2016 i-a determinat pe oficialii de la Beijing să încerce să atenueze ritmul ieşirilor de capital. Luna trecuta, ministrul chinez al comerţului, Gao Hucheng, a estimat că investiţiile non-financiare chineze peste hotare (ODI) vor inregistra o valoare record de 1.120 de miliarde de yuani (161,19 miliarde de dolari), iar investiţiile străine directe (FDI) în statul asiatic vor totaliza 785 de miliarde de yuani în 2016.

In acest context, Gao a prcizat ca guvernul de la Beijing va promova în 2017 o dezvoltare ordonată şi viabilă a investiţiilor din afara ţării. În noiembrie, investiţiile chineze peste hotare au urcat cu 76,5%, comparativ cu perioada similară din 2015, iar în primele 11 luni din acest an au crescut cu 53,3%, firmele locale continuând să investească în afara ţării, pe fondul încetinirii economiei şi a deprecierii yuanului.

Separat, pe microblogul său, Ministerul Comerţului a informat că în 2017 China va reduce semnificativ restricţiile privind accesul investiţiilor străine, deschizând sectoare unde companiile străine au puternice interese de afaceri şi riscurile sunt sub control. Nu au fost date detalii privind posibilele restricţii care vor fi ridicate, noteaza agerpres.