Volumul investiţional în România este estimat, pentru 2016, la aproape 900 milioane de euro, cu 35% mai mare decât cel înregistrat în 2015 (663 milioane euro), conform unui studiu realizat de o companie internaţională de consultanţă imobiliară. Numărul tranzacţiilor a fost uşor mai redus, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei tranzacţii a crescut.

Estimările pentru 2017 rămân pozitive cu condiţia ca oferta de noi produse să acopere nivelurile ridicate ale cererii. Polonia a atras 36% din volumul investiţiilor în regiune, aceasta fiind urmată de Cehia cu 29%, de Ungaria cu 13%, de regiunea Europei de Sud-Est - 8%, de România - 7% şi de Slovacia cu 7%, scrie agerpres.

Cele mai importante tranzacţii din România au fost achiziţia a 26,88% din acţiunile Globalworth de grupul sud-african Growthpoint pentru aproximtaiv 186 milioane de euro, achiziţia P3 Logistic Park de GIC, fondul suveran de investiţii al statului Singapore, preluarea Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro.

Cererea din partea chiriaşilor se situează la niveluri record pe toate segmentele pieţei, conform studiului realizat de JLL România. Numărul proprietăţilor disponibile la vânzare este în creştere şi există o diferenţă importantă între randamentele ce pot fi obţinute din investiţii în România comparativ cu cele din Polonia şi Cehia.

Randamentele la birouri şi industrial s-au menţinut constante în ultimele 12 luni, în timp ce la proiectele de retail acestea s-au comprimat cu 25 de puncte de bază în 2016. În prezent, conform JLL România, există presiune pe randamente, iar în 2017 am putea vedea comprimări semnificative pe segmentul industrial, fiind posibile, de asemenea, uşoare scăderi şi pe birouri şi retail, ceea ce se va traduce într-o creştere a preţurilor.