Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu vor mai putea să investească, de la 1 ianuarie, în titluri emise de societăţi din domeniul imobiliar sau în instrumente financiare securitizate, după ce autoritatea de reglementare va adopta un proiect de normă în acest sens.

Proiectul normei pentru modificarea şi completarea Normei 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private a fost pus ân dezbatere publică la 10 octombrie. Termenul limită pentru transmiterea comentariilor a expirat la 8 noiembrie.

"Am considerat că este necesar să modificăm norma în vigoare, mai ales pe Pilonul II. Încă nu am adoptat proiectul de normă, dar o vom face până la finele anului. Noi credem că forma actuală a proiectului de normă se pliază pe cerinţele administratorilor, aşa cum a reieşit din discuţiile cu aceştia. Situaţia actuală nu este propice investiţiilor riscante, ci echilibrate, prudente, în condiţiile în care perspectivele economice nu sunt pozitive. Criza financiară este evidentă şi sunt premize să continue pe o perioadă nedefinită", a declarat într-o conferinţă vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.

El a adăugat că, prin proiectul de modificare a normei de investire, autoritatea de reglementare a urmărit ca investiţiile să fie transparente şi să aibă un grad ridicat de lichiditate, pentru a evita posibile pierderi pentru fondurile de pensii şi, implicit, pentru clienţii acestora.

Prin modificările şi completările aduse proiectului în ceea ce priveşte gama de investiţii eligibile, CSSPP vrea să impună fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) restricţii în cazul investiţiilor private de capital sau investiţiile în acţiuni, obligaţiuni şi titluri de participare emise de entităţi special create pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură.

De asemenea, autoritatea va impune restricţii în privinţa investiţiilor în companii care desfăşoară activităţi în domeniul imobiliar sau în instrumente financiare securitizate emise în baza Legii 31/2006 privind securitizarea creanţelor.

Prezent la conferinţă, preşedintele CSSPP, Marian Sârbu, a afirmat că autoritatea îşi propune să pună în aplicare o serie de măsuri care vizează diminuarea costurile de funcţionare ale administratorilor.

"Principalele costuri ale administratorilor sunt legate de provizioane, reglementate printr-o normă adoptată în urmă cu câteva luni, şi sumele virate către fondul de garantare a contribuţiilor participanţiilor. Noi vrem să unificăm aceste costuri, pentru că scopul lor final este garantarea contribuţiilor participanţilor la fonduri. Vom discuta cu administratorii. Noi credem că, prin această unificare, vom reduce costurile de funcţionare ale administratorilor", a spus preşedintele CSSPP.

La finele lunii noiembrie, Pilonul II avea 5,73 milioane de participanţi şi active nete de 9,2 miliarde de lei.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au atras aproape 290.000 de clienţi, ale căror active însumează 580 milioane de lei.

Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008, iar la fondurile de pensii facultative în mai 2007.