Investiţiile din Upstream (explorare şi producţie) au fost în valoare de 2,119 miliarde de lei în 2016, comparativ cu 3,486 miliarde de lei în 2015.

Totodată, "investiţiile în activităţile Upstream au reprezentat 82% din investiţiile totale ale Grupului în 2016, fiind cu 39% sub nivelul din 2015, deoarece reacţia rapidă la scăderea preţului ţiţeiului a condus la prioritizarea investiţiilor. Investiţiile în Upstream s-au concentrat pe activităţi de reparaţii capitale şi de adâncime, finalizarea proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor, proiecte pentru facilităţile de suprafaţă, forarea de sonde de dezvoltare precum şi pe investiţiile în proiectul Neptun Deep. Investiţiile de explorare au fost de 338 milioane de lei, în principal datorită finalizării activităţilor de foraj în Marea Neagră", se mai arată în raportul citat de agerpres.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom SA, a arătat, în context, că pe baza rezultatelor preliminare şi a fluxului solid de trezorerie extins obţinute în 2016, Directoratul propune un dividend de 0,015 lei/acţiune pentru anul financiar 2016.

"În 2016, mediul de piaţă a rămas volatil şi dificil, fapt concretizat în scăderea valorii EBIT CCA excluzând elementele speciale, anulând, astfel, beneficiile obţinute prin continuarea managementului strict al costurilor. La nivel de Grup, s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 milioane de lei. În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producţie, ceea ce a compensat impactul declinului producţiei, dar nu a reuşit să neutralizeze în întregime efectul scăderii preţurilor. În pofida reducerii în continuare a investiţiilor, am reuşit să limităm declinul producţiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maximă a estimării noastre. EBIT CCA excluzând elementele speciale din Downstream a scăzut cu 4% faţă de 2015, că efect al scăderii rezultatului segmentului Downstream Oil, parţial compensat de rezultatul îmbunătăţit al segmentului Downstream Gas. Cu toate acestea, contribuţia Downstream la rezultatele Grupului a crescut semnificativ faţă de 2015, ceea ce dovedeşte beneficiile modelului nostru de business integrat", a spus Gheorghe.

Pentru anul 2017, OMV Petrom se aşteaptă că preţul ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 55 dolari pe baril.

"În 2017, estimăm că cererea de gaze din România va rămâne relativ similară cu cea din 2016, cu presiune pe marje şi concurenţă crescută. Pe piaţa de energie electrică, cererea din 2017 se preconizează că va rămâne, de asemenea, relativ stabilă faţă de 2016, cu marje în medie pozitive pe parcursul anului. Se estimează că marjele de rafinare vor înregistra o tendinţă descrescătoare în 2017, ca efect al creşterii preţului ţiţeiului şi al persistenţei supracapacităţii de rafinare. Totuşi, preţurile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al continuării în 2017 a măsurilor de relaxare fiscală în România (reducerea TVA cu un punct procentual şi eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi/litru, începând cu ianuarie 2017), vor continua să susţină cererea, într-un mediu caracterizat prin concurenţă puternică", spun reprezentanţii Petrom.