Investitorii s-au reorientat spre pietele dezvoltate. Analistii explica aceasta miscare prin deprecierea monedelor nationale fata de dolarul american si prin cresterea randamentului eurobondurilor.

"Un fenomen similar s-a mai inregistrat in 2013, dar de data aceasta cifrele sunt considerabil mai mari", a comentat Paul Chan, de la Invesco Ltd, care gestioneaza aproape 812 miliarde de dolariin intreaga lume.

Decizia investitorilor a fost dictata, in mare parte, de situatia de pe pietele valutare. "Moneda nationala este princpalul vinovat", sustin analistii bancii Goldman Sachs, in opinia carora tendinta de depreciere a valutelor din tarile in curs de dezvoltare se va amplifica pana la sfarsitul anului.

Piata de capital din China a fost cea mai afectata de aceasta miscare a investitorilor. Din totalul retras, 7,1 de miliarde de dolari au revenit fondurilor chineze de investitii. Aceasta fuga s-a produs in contexul in care Banca Mondiala a revizuit in scadere prognozele pentru tarile in curs de dezvoltare: cresterea PIB a fost coborata de la 4,8% la 4,4%.