'În contextul în care Banca Centrală Europeană /BCE/ urmărește relaxarea politicii monetare, măsura va stimula agenții economici să se orienteze spre investiții prin apelarea la credite. Banii pe care îi vor reține angajatorii prin reducerea CAS îi vor putea folosi pentru mai multe investiții', a explicat Petrescu.

Ministrul Finanțelor a subliniat că reducerea CAS nu va afecta angajamentele asumate de România în față creditorilor externi și nu va modifica țintele convenite pe indicatorii macroeconomici, scrie Agerpres in pagina electronica.

Petrescu a mai afirmat că această lege a avut un parcurs greoi, au fost și piedici, dar și multă susținere, iar scopul acestei măsuri este de a ajuta întreprinzătorii, angajatorii și angajații.

Potrivit oficialului MFP, această măsură înseamnă, practic, o reducere cu 20% poverii fiscale pe muncă și este cea mai consistentă reducere de CAS din ultimii 14 ani.

Pe ansamblu, inclusiv contribuțiile de asigurări de sănătate și de șomaj, CAS se situează la un nivel de 27,85% la angajator și la 16,5% la angajat.

'Sunt aproape de nivelurile europene, dar sunt valori foarte mari, iar o reducere a acestora nu face decât să încurajeze investițiile și să atragă investitorii străini în România', a precizat Ioana Petrescu.

În 2012, România se situa pe locul 7 în UE, la egalitate cu Letonia, în ceea ce privește nivelul ridicat al CAS, după Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Austria și Italia.