De ce? Pentru ca, explica Ting Lu, economist sef pentru China la Bank of America Merrill Lynch, "iPhone este un produs american, dar care se fabrica in China". Interesul pentru iPhone 6 l-a depasit pe cel pentru iPhone 5S si iPhone 5. Iata de ce, continua expertul, noul telefon inteligent lansat de Apple este cel mai asteptat dintre toate celelalte gadgeturi realizate de gigantul american, iar vanzarile "ar putea influența chiar și indicatorii macro ai țărilor implicați în fabricarea lui".

Analistii Bank of America Merill Lynch au estimat ca iPhone 6 ar putea adăuga lunar un punct procentual la creșterea exporturilor chineze pentru restul anului 2014, iar exporturile Taiwanului ar putea, la randul lor, spori cu 2% pe lună în perioada august-octombrie.

Nu trebuie uitat ca Taiwan furnizează mare parte din componentele noului smartphone de la Apple, in timp ce China se ocupa in special de asamblare. Piesele fabricate in Taiwan reprezinta 25 de dolari pentru fiecare iPhone 6, adica aproximativ 12% din costul total al telefonului, față de opt dolari pentru fiecare telefon cât reprezintă costurile de asamblare pentru China.

Apple a prezentat marţi nu unul, ci doua noi telefoane, iPhone 6 si iPhone 6 Plus, cu carcase argintii, aurii şi gri, si cu ecrane de 4,7 inci şi, respectiv, 5,5 inci.

IPhone 6 are un preţ cuprins între 199 de dolari şi 399 de dolari, cu un contract de abonament pe doi ani, în timp ce preţul iPhone 6 Plus este de 299-499 de dolari.