Pozitia geopolitica specifica a Marii Caspice o transforma intr-o zona de tensiuni geopolitice permanente, incordare care, prin natura ei, are darul de aduna la un loc diferitele procese care au loc in Orientul Indepartat, Caucaz, Afganistan si Asia centrala. Instabilitatea fragila din Caucazul rusesc, tendintele separatiste din vestul Kazahstanului nu fac decat sa completeze mozaicul general al unui eventual mare razboi. Marea Caspica este o parte a arcului de instabilitate, despre care a tot vorbit, candva, analistul american Zbigniew Brzezinski.

Daca, la un moment dat, pozitiile regimului lui Bashar al-Assad se vor clatina, fie si usor, razboiul din Siria se va extinde automat asupra Iranului. Nu intamplatoare apar, in acest context, pregatirile militare ale Teheranului pe malul sau al Marii Caspice. Autoritile iraniene au inceput sa deplaseze in provinciile din zona Marii Caspice subunitati militare.

Potrivit agentiei Fars, in regiune va fi infiintat un centru de antrenament, „cu misiunea de a pregati trupele terestre si marine ale armatei iraniene in vederea unor operatiuni in apele Marii Caspice”. Pana acum, securitatea din aceasta zona era asigurata de o flota militara obisnuita, unitatile armatei tinand sub observatie situatia din Golful Persic.

In principalele doua porturi la Marea Caspica – Bandar e-Anzeli si Mahshahr – cele mai importante nave au fost, pana de curand, purtatoarele de rachete: Houdong, de fabricatie chineza, Kaman (productie germana) si Sina (productie proprie). Flota iraniana nu a dispus de nave mari.

Astazi, in porturile iraniene la Marea Caspica pot fi vazute inclusiv fregate, militarizarea sectorului caspic derulandu-se intr-un ritm rapid, iar intarirea de catre Iran a masurilor de securitate in regiune deschide o noua pagina in istoria cursei inarmarilor si a formarii unui nou echilibru de forte la Marea Caspica.

Intregind lista motivelor care au determinat Iranul sa actioneze in aceasta directie, tentativele prezentei militare intreprinse de NATO si de SUA in apele caspice figureaza printre ultimele. In aprilie anul curent, presedintele Kazahstantului a declarat ca tara sa este gata sa puna la dispozitia NATO portul Aktau pentru tranzitul de marfuri din si in Afganistan.

Primul steag US Navy la Aktau va marca inceputul formarii unui echilibru de forte absolut nou. In acelasi timp, SUA nu intentioneaza sa paraseasca regiunea, iar orice element de infrastructura creat de Pentagon, fie el logistic, de tranzit, de antrenament sau de orice alta natura, va fi determinant in directia de inclinare a balantei de forte, este de parere publicatia rusa Nezavisimaia gazeta.