"Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% şi 3% într-un context în care rata inflaţiei a coborât la 1% şi tinde să fie negativă câteva trimestre. Câştigul real se menţine şi s-ar putea, nu ştim, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câţiva ani. Dar asta nu este câtuşi de puţin o invitaţie pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite ci o invitaţie la realism, la o citire cu atenţie a cifrelor, iar politica de dobânzi băncilor, dar nu numai aceasta ci şi cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Şi dacă ele nu se simţeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1- 2 -3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o operaţiune bancară se simte", a explicat guvernatorul BNR în cadrul unei conferinţe intitulată "Viitorul Modelelor de Business Bancar".

În opinia sa, băncile trebuie să se bazeze în viitor pe creditare din resurse interne şi, în consecinţă, trebuie să încurajeze economisirea. "Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune "de ce să ţin banii în bancă? Să plec cu mai puţini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operaţiune?" Acesta nu este doar un îndemn la adresa băncilor centrale către băncile comerciale: faceţi ce faceţi şi reduceţi comisioanele! Este un îndemn la realism şi la adaptarea la situaţia actuală", a explicat Isărescu.

El a explicat că la BNR există această preocupare, de reducere a comisioanelor, şi au fost luate şi măsurile necesare "mai cu vorba, cu impulsionarea şi cu decizii în zona în care poate interveni, respectiv în zona plăţilor de mare valoare. "Avem aici o dispută cu TRANSFOND şi o tranşăm. Comisioanele la plăţile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european. Am ajuns cu dobânzile la nivel european, nu mai există niciun fel de motivaţie ca plăţile să coste mai mult în România decât în Europa. Dacă vrem să ne integrăm, face parte din obiectivul nostru. De asemenea, sistemul de depozitare şi decontare a instrumentelor financiare SAFIR", a mai spus Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a precizat că deponentul nu trebuie să se raporteze la dobânzile nominale mari acordate de bănci în urmă cu câţiva ani pentru că erau câştiguri iluzorii, generate de inflaţia ridicată, scrie agerpres.

"Dacă unii deponenţi sunt nemulţumiţi de veniturile pe care depozitele bancare le aduc, să îi îndemnăm să se uite nu la dobânda nominală ci la cea reală. Este drept că în 2009 - 2012 ratele nominale ale dobânzilor se învârteau undeva între 6% şi 9% dar câştigurile mari erau o iluzie atâta timp cât inflaţia era tot pe acolo. Am avut, şi din cauza creşterii TVA, o inflaţie ridicată, 6 -7% chiar peste 8%, iar diferenţa între dobânda nominală şi inflaţie, adică dobânda reală era 1%. Păi acum cum este?", a subliniat Mugur Isărescu.