'Ce fac băncile cu acești bani? Hai să discutăm și chestiunea aceasta foarte pe scurt. Dacă vorbești cu ei și sunt mulți bancheri aici în față și vreau să mă uit în ochii lor lor, zic 'domnule nu avem proiecte bancabile'. Și au dreptate. Dar eu îi întreb: este numai datoria antreprenorului român? Dacă vor să facă banking în România nu trebuie să își creeze piață, să își educe antreprenorii? Eu cred că au rămas foarte în urmă cu maniera în care au făcut banking de tip credit de consum în perioada 2007/2012. Au angajat foarte muți tineri pe care îi salutăm, și noi la BNR am angajat, și care au făcut vânzări de credite. Hai vino încoace să îți dau credite...Păi să îi educe pe aceștia, avem Institutul Bancar Român să se uite în bilanțul unei companii, să le facă viabile, să le facă bancabile. Să se mai gândească la maniera în care gândesc colateralele, poate sunt prea rigide', a spus Isărescu.

Guvernatorul susține că, de cealaltă parte, a antreprenorilor, există de asemenea probleme în modul de a înțelege bankingul și finanțarea.

'Hai să ne uităm pe partea cealaltă, în sistemul economiei reale. M-am dus acolo și mă duc frecvent. Ce spun ei: băncile, ne exploatează domnu' guvernator. Hai măi frate cum să te exploateze, își ia și el partea lui. Păi de ce nu îmi dă credit fără garanții? Cum să îți dea credit fără garanții! Unde ai pomenit așa ceva? Ce, este instituție de caritate? Îmi cere o grămadă de documente. Păi îți cere pentru că este lipsă de încredere',a mai spus Isărescu.

De asemenea, guvernatorul l-a parafrazat pe Marin Preda arătând că 'dacă încredere nu e, nimic nu e'. Tema principală a conferinței "România investițiilor. România dezvoltării" vizează identificarea surselor de finanțare în vederea derulării investițiilor din cadrul strategiei de dezvoltare a României.  Evenimentul este organizat de Kirchhoff Consult România, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.