"Nu sunt persoane care au descoperit ieri cum se tine o arma de razboi. Sunt oameni extrem de determinati, care isi reincarca meticulos arma de atac. Sunt oameni care nu au suflet", a relatat Julien Pearce, jurnalist la Europe 1, care se afla la Bataclan si i-a descris pe asasini drept "o masina de ucis", care "impuscau metodic oamenii cazuti la pamant".

Procurorul Francois Molins a precizat, printre altele, ca cei sapte islamisti ucisi erau echipati la fel: arme Kalasnikov calibru 7,62 mm de diferite marci si o vesta a a mortii, cu explozibil TATP, unul foarte volatil, utilizat in atentatele de la Londra, din 2006.

Intre timp, unul dntre atacatorii care au actionat la sala de spectacole Bataclan a fost identificat drept Ismail Omar Mostefai. In varsta de 29 de ani, el s-a nascut la Paris si a fost Mostefai a fost depistat după amprentele prelevate de la o bucată de deget găsită în perimetrul teatrului. Potrivit cotidianului Le Monde, este posibil ca Mostefai să fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 şi 2014.

Născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, acest "tânăr cu rădăcini algeriene" avea doi fraţi şi două surori. Mostefai fusese condamnat de nu mai puţin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 şi 2010, dar nu a fost niciodată închis. Din 2010, Omar apărea în evidenţele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliţiei citate duminică de postul de televiziune BFM TV.

Potrivit acestuia, Omar mergea des o moschee din Lucé, în departamentul Eure et Loir. Tatăl şi unul dintre fraţii lui au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arestul Direcţiei Antiteroriste a Poliţiei (SDAT) din Levallois Perret, la periferia Parisului, unde au fost interogaţi pentru a stabili dacă erau la curent cu activităţile lui Omar.

Locuinţele celor două rude ale lui Omar, în Romilly sur Seine (Eure et Loir) şi în Bondoufle (Essonne), au fost percheziţionate sâmbătă. Fiind vorba de un caz de terorism, cei doi ar putea fi reţinuţi până la 96 de ore înainte de a fi trimişi în faţa unui judecător. Fratele lui Omar, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat de bună voie la poliţie, după ce a aflat că acesta era implicat în atentate. Însă, potrivit cotidianului francez Le Parisien, el s-a declarat surprins de vestea că fratele său ar fi unul dintre teroriştii din Paris. "Este o nebunie, un vis urât", ar fi declarat el poliţiştilor care îl anchetau, cărora le-a mai spus că nu ţinea legătura cu Omar de ani buni din cauza unor "certuri în familie", dar ştia că a fost în Algeria, ţara de origine a familiei Mostefai.