Incepand cu anii 1980, Israel este campion in materie de tehnologii de varf. Dar in timp ce incestitiile destinate acestui domeniu cheie cresc rapid, intreprinderile israeliene se confrunta cu o penurie de specialisti calificati, explica Financial Times.

In 2015, companiile tehnologice au beneficiat de invetitii de capital in valoare totala de 4,4 miliarde de dolari, cu 30% mai mult decat in anul anterior. La aceasta suma trebuie adaugate alte miliarde de dolari investite de Google, Facebook, Oracle si alte grupuri straine in agetiile lor israeliene, care reprezinta aproape jumatate din cei 280.000 ai sectorului.

"Daca as putea dubla numarul inginerilor, ei si-ar gasi cu usurinta un loc de munca in Israel", spune Avi Hasson, care se ocupa de cercetare si dezvoltare in cadrul ministerului economiei. "In domeniul logisticii sunt de cinci ori mai multe posturi decat candidati", adauga Michael Tzuk, responsabil in aceeasi institutie.

Potrivit Finantial Times, premierul Benjamin Netanyahu ar fi aprobat un plan vizand acordarea de vize de munca pentru ingineri si alti specialisti straini in tehnologii de varf.