„In urmatoarele zile se va deplasa in Turcia consilierul premierului israelian pe probleme de securitate nationala, Yaakov Amidror. El va incerca sa finalizeze procesul de impacare dintre Israel si Turcia”, informeaza Sunday Times. Amidror, precizeaza sursa citata, „este unul dintre cei mai de incredere colaboratori ai premierului Benjamin Netanyahu”.

„Revenirea pe baza Akinci va permite Israelului sa-si extinda prezenta in regiune si sa sporeasca presiunea asupra Iranului. Se estimeaza ca Amidror va propune Ankarei, la randul ei ingrijorata de activitatea Iranului in domeniul nuclear, cele mai noi si performante rachete, precum si sisteme de supraveghere”, noteaza, in continuare, Sunday Times.

La sfarsitul lunii martie, seful guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, s-a intretinut telefonic cu omologul sau turc, Recep Tayyiip Erdogan, formuland scuze pentru „orice erori care ar fi putut conduce” la moartea a noua activisti propalestinieni de origine turca in cursul interventiei din vara anului 2010 a flotei militare israeliene impotriva a sase nave care transportau ajutoare umanitare pentru Fasia Gaza. Cu prilejul convorbirii lor telefonice, cei doi premieri au convenit normalizarea relatiilor dintre statele lor.

Ulterior, Netanyahu a explicat ca decizia de a cere scuze Turciei si de normalizare a relatiilor evocand criza din Siria si necesitatea unei aliante pentru a reactiona la aceasta amenintare.