"Am avut un proiect prin care aducem din zona de nord a ţării în sud, din zonele bogate, in cele sărace. N-a fost destul: era nevoie de tot mai multă apă. Ne-am gândit la resurse noi. Am adus apă din munte. De câţiva ani ne-am dat seama că apa reziduală este o resursă importantă care, tratata, poate fi refolosită în agricultură. 50% din apa utilizata acum pentru agricultură e apă reciclată. Dar tot n-a fost de ajuns. Apoi ne-am gândit la desalinizare şi prin anii '90 am început să folosim Marea Roşie ca sursă de apă. După 15 ani avem cinci mega proiecte de desalinizare a apei, însumând 600.000 de milioane de metri cubi', spune Yossi Yaacoby, director al WaTech Division, parte a marii companii Mekorot.

Potrivit afirmatiilor sale, Israelul este, astazi, independent în ceea ce priveşte cantitatea de apă, indiferent când plouă şi cât de mare e seceta. 'Din 2015 suntem independenţi, ne putem întreţine singuri. Dar a aparat alta problemă: în ultimii patru ani nu prea mai este apă în nord, unde sunt mari secete, nordul care era înainte cea mai bogată zonă. Acum trebuie să facem sisteme noi pentru ei, trebuie să ne gândim cum să ducem apă desalinizată până în nord. Dacă la început aduceam apă din nord în sud, acum trebuie să ducem apă din sud în nord', a precizat Yaacoby.

'Dacă cineva ar fi zis acum 50 de ani că vom avea industrii care să producă apă, aţi fi spus că e nebun. Da, desalinizăm apă de 20 de ani deja, ba chiar mai mult. Ceea ce înseamnă a avea solutii", a spus, la randul sau, Gilad Peled, de la Export Institute. "Iar pasul următor e sa obtinem apa ecologic, mai eficient din punct de vedere al costurilor, într-un proces de producţie mai rapid. Dacă în trecut erau instalaţii de desalinizare foarte mari, acum există şi variante  mai mici, ce pot fi instalate la domiciliu. Poţi să tragi o conductă, la un capăt conectată la o sursă de apă folosită sau de apă sărată, iar în decurs de o oră poţi să ai la celălalt capăt apă de băut', a spus Gilad Peled.

Mekorot este o companie guvernamentală fondată în 1937 (în timpul Mandatului britanic pentru Palestina), iar infrastructura şi instalaţiile uriaşe de apă construite de companie au uşurat esenţial viaţa în Israel şi au oferit în permanenţă soluţii pentru toate sectoarele. Activităţile companiei Mekorot cuprind câteva domenii principale: rezerva de apă, managementul resurselor de apă, calitatea apei, securitatea apelor, desalinizare, hidrologie şi foraj, epurarea apelor uzate, recuperarea afluenţilor şi a apei de ploaie, cercetarea şi dezvoltarea tehnologiilor legate de apă, dezvoltarea durabilă, scrie agerpres.