"Hamas nu-si ascunde tentativele de a consolida labirintul de tuneluri. In vara lui 2014 au fost numai cateva atacuri lansate prin tuneluri, dar palestinienii au reusit sa ucide 11 militari israelieni si sa captureze cateva cadavre, in sperana ca, pe viitor, vor putea organiza un schimb cu palestinienii intemnitati in inchisorile din Israel", scrie Foreign Policy.

Potrivit Amnesty International, in timpul razboiului din 2014, Hamas a lansat asupra Israelului peste 4.800 de rachete, multe fiind neutralizate de sistemul de aparare "Cupola de fier". Dar impotriva tunelurilor nu exista o arma la fel de eficienta. Inca! Pentru ca Israelul lucreaza la o arma secreta. "Este vorba de un sistem de aparare similar celui aerian, numai ca noul sistem, capabil sa identifice si sa distruga trecerile subterane, va fi folosit sub pamant", afirma publicatia citata. 

Surse israeliene sustin ca, incepand din 2004, guvernul de la Tel Aviv a cheltuit peste 250 de milioane de dolari pentru a impiedica amenajarea de noi tuneluri sub granita cu sectorul Gaza. Pentru acelasi program, SUA au alocat anul acesta, 40 de milioane de dolari, iar o mare parte din lucrari se vor desfasura in Israel, "dar americanii vor primi prototipuirile, accesul la poligoanele de testare si dreptul de proprietate intelectuala".

Citand surse din interiorul servicilor speciale, Foreign Policy precizeaza ca noul sistem de aparare va folosi senzori seismici, capabili sa surprinda vibratiile subterane. Se afirma ca noua arma se afla in faza de definitivare si ca a fost deja supusa la mai multe teste. Printre altele, continua publicatia, "de la inceputul acestui an, aproape 12 tuneluri Hamas s-au prabusit, ingropandu-i sub daramaturi pe palestinienii care le sapau. Au murit, de asemenea, cel putin 12 membri Hamas".

S-a considerat ca surparile sunt urmare a ploilor cazute in ultimul timp, dar multi cred ca noua arma secreta a Israelului a fost pusa deja la treaba.