Pretul petrolului si-a continuat astazi ascensiunea in cursul schimburilor europene, pe fondul unei piete marcata de neliniste privind evolutia ofensivei israliene in Fasia Gaza, operatorii temandu-se de o escaladare a tensiunilor in regiune.


Astfel, barilul marca Brent din Marea Bordului cu livrare in luna ianuarie a fost cotat la 109,67 de dolari la Intercontinental Exchange (ICE), in crestere cu 0,75 dolari fata de valoarea de inchidere din ultima zi lucratoare a saptamanii trecute. In schimburile electronice de la New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul „light sweet crude” (WTI), cu livrare in decembrie, a castigat 1,22 de dolari, la 86,67 dolari.

„Deocamdata, nu planeaza nici un pericol imediat asupra aprovizionarii pietei cu petrol provenind din Orientul Mijlociu, dar tensiunile geopolitice in aceasta regiune extrem de instabila continua sa se amplifice, sporind febrilitatea pe pietele petrolului”, a explicat Andrey Kryuchenkov, analist la VTB Capital.

Investitorii „se tem tot mai mult ca tarile arabe, importante producatoare de titei, vor fi antrenate la randul lor in conflictul israeliano-palestinian”, iar declaratia unui diplomat irakian, care nu a exclus posibile perturbari in livrarile de petrol pentru a creste presiunea asupra Israelul, „nu a facut decat sa confirme starea de ingrijorare a operatorilor”, au spus, la randullor, expertii Commerzbank.

O stare de spirit intarita inclusiv de afirmatiile premierului israelian, Benjamin Netanyahu, potrivit caruia tara sa este pregatita sa „extinda in mod semnificativ” operatiunile sale, aluzie la o evenutala interventie ofensiva terestra, cuvinte care, potrivit lui Kryuchenkov, au „intretinut nervozitatea investitorilor”.

In plus, atentia operatorilor a fost atrasa si de ultimul raport al Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA), care sustine ca Teheran ar fi incheiat procesul de echipare a unitatii nucleare subterane de la Fordo si dispune, prin urmare, de capacitatea de a-si spori considerabil rpoductia de uraniu imbogatit.