"Rusia condamnă aceste exerciţii" ale Coreii de Nord, care a anunţat că a efectuat duminică un test cu "bombă cu hidrogen". "Credem că este o provocare. Dar, in acest caz, recurgerea la orice fel de sancţiuni este inutilă şi ineficientă", a spus Putin la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), gazduita de Xiamen, în sud-estul Chinei.

In opinia liderului de la Kremlin, sanctiunile nu vor determina Coreea de Nord sa renunţe la dezvoltarea programului său nuclear, considerat de Phenian o problemă de securitate. "Prin urmare, trebuie să încercăm să iniţiem un dialog între toate părţile implicate", a apreciat Putin. In context, el a criticat un eventual răspuns militar, opţiune pe care Washingtonul nu a exclus-o: "Angajarea într-o isterie militară nu are sens, este o cale care duce la impas", a seful statului rus.

"Dupa cum spuneam la intalnirea de ieri cu omologii mei, nord-coreenii vor mânca iarbă, dar nu vor renunţa la programul nuclear dacă nu se vor simţi în siguranţă", a adaugat Putin, catalogand  drept ridicol faptul ca Rusiei, inclusă pe aceeaşi listă de sancţiuni alaturi de Coreea de Nord, i se cere să adere la noilor sancţiuni împotriva Phenianului.

"Asa ceva nu fac decat oamenii care confundă Austria cu Australia, iar apoi merg la preşedinte şi îi zic: 'Acum convingeţi Rusia să înăsprească sancţiunile!'", a afirmat sarcastic şeful statului rus, cu aluzie la Statele Unite. Prin declaratiile sale, Putin pare sa sustina poziţia exprimata de China, care pledează pentru o "rezolvare paşnică" a crizei nord-coreene şi pentru reluarea negocierilor cu regimul lui Kim Jong-un.