Rusii nu inteleg ce se intampla in Rusia, este de parere istoricul si publicistul german Gerd Koenen. "Politica hibrida globala promovata de Moscova" este un test de rezistenta la adresa ordinii mondiale, dar poate conduce Rusia spre pieire, scrie analistul german intr-un articol publicat pe site-ul Zeit Online si intitulat "Ce face Putin?"

In opinia lui Koenen, liderul de la Kremlin vrea sa ramana in istorie drept "liderul Eurasiei", drept omul care a "recompus Rusia". In acest scop, el readuce in actualitate doctrina imperialista, bazata, pe de o parte, pe "doctrina lui Brejnev", cand unor state mici care intra in zona de interese a Moscova li se refuza dreptul la suveranitate absoluta, ca in cazul Ucrainei sau Moldovei.

Pe de alta parte, Putin apeleaza la maretia Imperiului rus de dinante de revolutie. In opinia expertului german, la un an de la anexarea Crimeei, Rusia lui Putin promoveaza "razboaie informationale agresive, mult mai inteligente, printre altele, decat propaganda sovietica" si care "deturneaza" cu succes judecata a numerosi nemti, dispusi sa accepte faptul ca Rusia "lupta cu fascismul" in Ucraina.

Dar nu numai nemtii trebuie sa inteleaga ce se intampla in Rusia, ci si rusii, orbiti de comparatii cu diferite momente ale istoriei, asa cum, de altfel, s-a intamplat in Germania anilor 1930.

"Toate analogiile istorice sunt false", sustine Koenen. Totusi, adauga el, "isteria germana din perioada interbelica" poate fi comparata cu ideile lui Putin despre rusi "drept cea mai mare natiune divizata din lume" si despre necesitatea salvarii valorilor traditionale ale "lumii ruse" de amenintarile din afara. Istoricul german crede ca astfel de idei trebuie privite drept "simptom al unui pustiu interior".