Randamentul anual al investiţiilor ar urma să ajungă la 6%, iar fondul să funcţioneze timp de cinci ani. Anul acesta, acţiunile băncilor italiene au înregistrat scăderi semnificative la Bursa de la Milano, după ce creditorii au anunţat că li s-au solicitat informaţii de la Banca Centrală Europeană (BCE) privind portofoliile lor de credite neperformante, estimate la 360 miliarde de euro.

Fondul este o încercare de a atenua temerile referitoare la situaţia creditelor neperformante, iar autorităţile sunt decise să prezinte iniţiativa ca fiind una privată pentru a nu fi acuzate de UE că acordă băncilor ajutor de stat. Băncile, companiile de asigurări, fundaţiile bancare din Italia şi banca de stat CDP au fost de acord în 15 aprilie să înfiinţeze un fond numit "Atlas", pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.

Fondul "Atlas" va investi 70% din bani pentru majorarea capitalului creditorilor italieni şi restul vor fi utilizaţi pentru a ajuta băncile să-şi cureţe portofoliile de credite neperformante. Prima acţiune va fi cumpărarea de acţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro, în cadrul ofertei publice iniţiale a Banca Popolare di Vicenza SpA, mentioneaza agerpres.

În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante. Instituţiile care au înfiinţat fondul vor contribui în mod voluntar cu bani, care vor fi utilizaţi la recapitalizarea unor bănci şi la reorganizarea pieţei creditelor neperformante, a declarat recent ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan. Băncile italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt principalii investitori, cu un miliard de euro fiecare. Cele două instituţii sunt prezente şi pe piaţa din România.