Obiectivul celei mai vechi bănci din lume este obţinerea unui profit anual de 1,11 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari) în 2019. Acţionarii se vor întâlni în 24 noiembrie pentru a aproba planul ce prevede majorarea capitalului cu cinci miliarde de euro, se arată în comunicatul publicat marţi de Monte Paschi.

Noul director general Marco Morelli încearcă să-i convingă pe acţionari că banca se poate redresa prin vânzarea unora din creditele neperformante în valoare de 28 de miliarde de euro (30,5 miliarde de dolari) şi prin reorganizare internă.

BMPS este în criză de mulţi ani, din cauza achiziţiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzacţiile cu derivate şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante. A fost banca cu cele mai slabe rezultate la recentele teste de stres derulate de BCE iar din 2008 a avut nevoie de majorări succesive de capital pentru a evita falimentul.

Anul acesta, acţiunile băncilor băncilor italiene au înregistrat scăderi semnificative la Bursa de la Milano, din cauza problemelor provocate de portofoliile lor de credite neperformante. Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România, scrie agerpres.