Zilele trecute, surse guvernamentale au declarat că Executivul este gata să injecteze 15 miliarde de euro - mai puţin de un punct procentual din PIB - pentru BMPS şi alte bănci care se confruntă cu dificultăţi financiare. Dar Guvernul are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a majora nivelul datoriei publice. Succesorul lui Renzi în funcţia de premier, Paolo Gentiloni, a asigurat ca echipa sa "este pregătita să intervină şi să garanteze stabilitatea băncilor şi a economiilor italienilor".

BMPS, a treia mare bancă italiană, are un portofoliu de credite neperformante de 27,7 miliarde de euro. Analiştii se aşteaptă ca Guvernul de la Roma să intervină pentru a recapitaliza banca, evitând astfel închiderea sa şi noi turbulenţe în sectorul bancar al celei de-a treia economii a zonei euro.

Conform noilor prevederi europene privind ajutoarele de stat acordate băncilor, investitorii trebuie să suporte unele pierderi înainte ca banca să poată primi bani de la stat. Cu toate acestea, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că deţinătorii de obligaţiuni subordonate Monte dei Paschi, în valoare de 2,1 miliarde de euro, ar urma să fie scutiţi sau despăgubiţi pentru pierderile lor.

Recent, directorul financiar al Monte dei Paschi, Francesco Mele, a declarat şi el că se aşteaptă ca UE să accepte ca doar unii acţionari şi deţinători de obligaţiuni subordonate să suporte pierderi înainte ca Monte dei Paschi să beneficieze de ajutoare de la stat.

Banca Monte dei Paschi este în criză de mulţi ani, din cauza achiziţiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzacţiile cu derivate şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA a obţinut cele mai slabe rezultate la recentele teste de stres derulate de BCE, iar din 2008 a avut nevoie de majorări succesive de capital pentru a evita falimentul, mentioneaza agerpres.