"Astăzi (joi - n.r.) am aflat lucruri extrem de grave, pe care personal le-am anticipat în luna martie, dar multă lume atunci nu avea urechi de auzit. Operatorii ne-au prezentat contracte de achiziţie gaze cu 25% mai mari pe timpul verii decât s-a estimat la 1 aprilie 2017, adică de nivelul prevăzut de reglementator, care ne-a spus tuturor că vom înregistra timp de un an, ca urmare a procesului de liberalizare, o creştere de doar 2,5%. Astăzi, operatorii ne-au prezentat date şi informaţii din contractele lor, din care s-au putut constata creşteri cu 25% în timp de vară şi 50% pentru sezonul rece. Ce ţară pe această planetă şi cum ar putea România, pentru consumatorul ei casnic, să suporte o creştere de 50%, fără să-şi asume riscuri extraordinar de mari? Deja 50% din vulnerabilii României sunt vulnerabili din cauza creşterilor de preţuri la energie electrică şi gaze naturale", a arătat Iancu, citat de agerpres.

Potrivit acestuia, ANRE a dezinformat opinia publică atunci când a anunţat că nu vor fi scumpiri mai mari de 2,5% dacă liberalizăm piaţa.

"În afara faptului că înregistrăm creşteri atât de mari, am avut şi refuz de ofertă de cantitate în piaţă, astfel încât unii operatori nu-şi au acoperite cantităţile necesare consumatorilor lor. Vorbim de cei mari. Dar ce se întâmplă cu furnizorii mici, cu distribuitorii care au câteva localităţi, care sunt acum într-un pericol foarte mare de a nu putea asigura furnizarea pe timpul iernii. Cel mai grav aspect mi se pare cel legat de afirmaţia unor furnizori care au spus că nu pot asigura în totalitate cantităţile, că producţia internă în anumite zile ale iernii nu vor mai putea asigura consumul intern, că suntem descoperiţi la un consum zilnic de 75 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 15 milioane pe care trebuie să le luăm din import, evident la un preţ foarte mare", a continuat deputatul PSD.

Iancu a mai spus că, dacă România va exporta gaze, va rămâne vulnerabilă în faţa importurilor din Rusia.

"Dacă depindem de import, trebuie să-mi pun o întrebare serioasă legat de obligaţia mea de export. Acum înţelegeţi de ce am insistat, în dezbaterile privind OUG 64, să nu fim atât de uşor de acord cu exportul gazelor din România? Pentru a ne asigura şi importul de gaze în consecinţă, adică dacă exportăm un miliard de metri cubi, trebuie să ştim de unde importăm un miliard de metri cubi, pe ce coridoare şi la ce preţ, pentru că altfel ne exportăm securitatea energetică a României", a arătat el.