"Stiam ca exista astfel de locuri (...), dar pana acum nu am avut confirmarea supozitiilor noastre", a declarat Junichi Haruyama, cercetător la Jaxa.

Situat sub zona colinelor Marius, acest uriaş tunel i-ar putea proteja pe astronauţi de variaţiile puternice de temperatura şi de radiaţiile periculoase la care ar fi expuşi pe suprafaţa lunară, a explicat cercetatorul japonez. "E adevarat, nu am văzut interiorul grotei, care cu siguranta va furniza numeroase detalii dupa explorare lui", a continuat Haruyama.

Japonia a anunţat în iunie că intenţionează să trimită un astronaut pe Lună în jurul anului 2030. Va fi o premieră pentru această ţară care s-a multumit, pana acum, sa participe la misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Conform proiectului, intr-o prima faza, Japonia va colabora cu NASA inclusiv la construirea unei staţii spaţiale pe orbita din jurul Lunii în anul 2025, pentru ca, ulterior, sa isi trimita oameni pe satelitul natural al Terrei.

Americanii si-au propus sa revina pe Lună în cadrul unui program pe termen mai lung vizând trimiterea de astronauţi pe Marte în jurul anului 2030, cu concursul altor agenţii spaţiale.