Masayoshi Son nu inceteaza sa surprinda. Obisnuit cu achizitii costisitoare din lumea noilor tehnologii, fondatorul si patronul companiei nipone SoftBank continua, practic, politica anuntata la inceputul anului. Prezent la Mobile World Congress, cel mai mare salon mondial dedicat tehnologiilor mobile gazduit in februarie de Barcelona, miliardarul a declarat gigantul pe care il conduce trebuie pregatit pentru a face fata "singularitatii".

Un concept controversat si care defineste momentul in care masinile vor depasi oamenii in materie de inteligenta. In opinia omului de afaceri, pe masura dezvoltarii inteligentei artificiale, aceasta perspectiva, pusa la indoiala de numerosi specialisti, va deveni realitate. Va fi ca o revolutie, pentru care trebuie sa te pregatesti din timp.

In acest context, Masayoshi Son a promis sa devina, in cursul urmatorilor ani, "cel mai mare investitor tehnologic din lume". Si se tine de cuvant, multiplicandu-si cheltuielile in acest domeniu: in mai 2016, el pune mana pe intreprinderea franceza Aldeebaran, creatoarea robotilor semi-androizi Nao si Pepper, absorbita de SoftBank Robotics Europe; cateva luni mai tarziu, in iulie, afaceristul japonez plateste 32 de miliarde de dolari pentru ARM, pentru ca, in mai 2017, sa devina, pentru 4 miliarde de dolari, al 4-lea actionar al Nvidia, producatorul unor aplicatii foarte solicitate in inteligenta artificiala...

Acum, Masayoshi Son a pus ochii pe Boston Dynamics, detinuta incepand din 2013 de Alphabet, compania-mama a uriasului Google. Cele doua grupuri s-au inteles in privinta unei cesiuni amiabile, fara a divulga insa valoarea tranzactiei. "Multe dintre problemele noastre actuale nu pot fi rezolvate de propriile noastre capacitati. Robotica inteligenta va reprezinta un element esential in etapa urmatoare a revolutiei tehnologiilor de informatii", a spus Masayoshi.