"Acest exerciţiu de rutină urmăreşte să consolideze capacităţile combinate de reacţie şi apărare maritimă, să sporească eficienţa manevrelor combinate şi să asigure că forţele maritime sunt pregătite să apere regiunea atunci când este nevoie", conform paginii de Facebook a Carl Vinson.

Relaţia dintre Marina Japoniei şi Marina SUA "este mai bună ca niciodată, şi aceasta parţial datorită acestor exerciţii bilaterale", a precizat contraamiralul Jim Kilby, comandantul grupului de atac al portavionului, în postarea de pe Facebook.

În timpul vizitei sale de sâmbătă din Australia, vicepreşedintele american Mike Pence a spus că portavionul Carl Vinson va ajunge în Marea Japoniei în câteva zile.

La începutul săptămânii, a existat confuzie în legătură cu traseul navei, după ce Casa Albă a indicat că portavionul se îndreaptă spre regiune mult mai repede ca demonstraţie de forţă împotriva Phenianului, când de fapt se îndrepta spre sud, în direcţia Australiei.

Exerciţiile navale comune survin în contextul tensiunilor că Phenianul ar putea lansa rachete balistice sau desfăşura un nou test nuclear marţi, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la fondarea armatei nord-coreene.